Antena 3 CNN Externe Cea mai scumpă miere din lume costă aproape cât o maşină

Cea mai scumpă miere din lume costă aproape cât o maşină

1 minut de citit Publicat la 12:45 04 Feb 2014 Modificat la 12:45 04 Feb 2014
Cea mai scumpă miere din lume costă aproape cât o maşină
Foto: Anadolu
La un preţ de 5000 de euro/kg, mierea "fermecată" din Turcia este cea mai scumpă din lume. Ea este extrasă dintr-o peşteră, la o adâncime de 1800 m, situată în valea Saricayir, din nord-estul ţării.

Gunay Gunduz, un apicultor local, spune că preţul este atât de mare datorită producţiei 100% naturală, iar peştera, bogată în minerale, conferă o calitate superioară mierii. Gunduz, a cărui familie este în acest domeniu de trei generaţii, spune că a observat în 2009 cum albinele intră în peşteră şi a presupus că aici există miere.

"Cu ajutorul unor alpinişti profesionişti, am intrat în peşteră şi am găsit peste 18 kg de miere, lipită de pereţii sferici. Ulterior am dus mierea într-un laborator, care ne-a confirmat că aceasta este veche de cel puţin 10 ani, este de cea mai bună calitate şi foarte bogată în minerale", a spus apicultorul turc.

Primul kilogram de miere din peşteră s-a vândut în 2009 cu 45.000 de euro. Un an mai târziu, farmaciştii chinezi s-au interesat de calităţile terapeutice ale produsului şi au decis să cumpere un kilogram cu 28.000 de euro. Preţul actual a scăzut semnificativ, ajungând la "doar" 5000 de euro/kg, iar mierea este vândută în borcane mici, de 170g sau maxim 250g.

Producătorul mierii fermecate susţine că aceasta poate fi folosită la fel de bine ca medicament curativ, pe lângă întrebuinţarea ei din alimentaţia de zi cu zi.
"Mierea este produsă natural, fără stupi improvizaţi. Zona este cunoscută ca fiind extrem de fertilă pentru plantele medicinale. Toate aceste aspecte afectează preţul de comercializare", spune Gunduz, mândru de substanţa albinelor, care l-a făcut celebru.

În general, mierea turcească este cea mai bună din lume, dar Gunduz spune că produsele contrafăcute şi mierea creată artificial au ruinat piaţa de desfacere a producătorilor autohtoni.

×
x close