Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Numai de bine: Cu alunițele la control. Când ne îngrijorăm?

Numai de bine: Cu alunițele la control. Când ne îngrijorăm?

1 minut de citit Publicat la 11:25 19 Apr 2015 Modificat la 11:25 19 Apr 2015
alunite.jpg
România pare curprinsă în ultimii ani de febra bronzului artificial. Cine se mai gândeşte la pericole sau câţi dintre noi cerem sfatul dermatologului înainte să mergem la un salon. Atunci ar trebui să aflaţi de la noi că riscul de melanom a crescut cu 3% şi este în continuă ascensiune, fiind al 9 lea cel mai răspandit tip de cancer din Europa. Colega mea Olivia Păunescu a aflat cum arată aluniţele periculoase şi care este momentul în care ar trebui să consultăm medicul.

Soarele a devenit mai puternic şi mai dăunător ca niciodată. Cu toate acestea ne expunem fără să stăm prea mult pe gânduri, fără cremă, la ore prea fierbinti pentru pielea noastră

Semnele din naştere sau de frumuseţe cum mai sunt uneori numite, aluniţele, poartă cu ele un risc permanent. Cu cat avem mai multe, mai mari şi mai atipice, cu atat ar trebui sa fim mai atenţi.

Un studiu a arătat că din 7 mii de persoane intervievate, 30% nu folosesc niciodată protecţie solară. De aceeam dermatologii au gândit o campanie menită sa educe românii. În perioada mai- iunie, vor fi organizate la nivel naţional Zilele Protecţiei Solare, o campanie pentru evaluarea şi diagnosticare gratuită a aluniţelor.

Pericolul pândeşte de la cele mai fragede vârste. Bebeluşul până la 6 luni, de exemplu, nu are ce căuta la ultraviolete. Între 6 luni şi 1 an doar, copilului îi sunt permise câteva minute pe zi pentru sintetizarea vitaminei D. Iar între 1 an şi 18 luni este foarte importantă folosirea unei creme cu factor de protecţie cu până la 50+ şi doar în afara orelor critice.

×
x close