Antena 3 CNN Life Locul din România în care mărțișoarele se înghit

Locul din România în care mărțișoarele se înghit

<1 minut de citit Publicat la 11:30 02 Mar 2018 Modificat la 11:30 02 Mar 2018
o_1c7j0o4coh8ada8120g5ps17a48.jpg
foto: Pixabay.com

Românii au multe tradiții și superstiții. Evident, nu puteau rata mărțisorul.

Potrivit unei datini românești, înainte să răsară soarele, părinții le legau de 1 martie copiilor lor la mână sau la gât o monedă de aur ori argint. Aceasta era atârnată de un fir roșu sau de un găitan alcătuit din două fire întrepătrunse de mătase roșie și albă, ori dintr-un fir de arnici roșu împletit cu unul alb de bumbac, numit mărțișor, mărțiguș sau marț. În acest fel, copiii aveau noroc, erau sănătoși, curați ca argintul, feriți de friguri începând cu primăvara, de-a lungul întregului an.

Unii copii purtau mărțișorul la gât vreme de 12 zile și îl așezau apoi pe creanga unui pom tânăr. Dacă în anul acela pomului îi mergea bine, însemna că și copiilor le va merge bine în viață. În alte cazuri, se atârna mărțișorul în ramura primului pom înflorit, astfel încât cei mici să fie frumoși și sănătoși asemeni florilor acelui pom.

Într-o altă altă superstiție, din Bucovina, pe care vă recomand să nu o experimentați, pentru a fi scutit de gâlci, era bine să înghiți în duminica Floriilor mărțișoare sfințite!

Continuarea, pe Diane.ro.

×
x close