Consumul sâmburilor de caise a început să câştige în popularitate, în ultimii ani,, însă acest obicei ar putea fi riscant pentru sănătate din cauza unei substanţe foarte toxice.
Sâmburii de caise sunt folosiţi de cele mai multe ori pentru a obţine un gust suplimentar, fiind recomandaţi ca un superaliment în multe reţete, însă consumul nemăsurat ar putea fi riscant pentru sănătate, potrivit webmd.com.
Regulamentele europene în materie avertizează însă că fie şi într-o cantitate mică sâmburii pot fi periculoşi din pricina conţinutului de cianură, o otravă a cărei toxicitate creşte exponenţial la contactul cu apa, deci şi în timpul mestecării.
Potrivit specialiștilor, un consum de trei sâmburi de caise poate depăşi nivelul de siguranţă, iar în privinţa copiilor riscul este şi mai mare. Mai exact, sâmburii conţin un compus numit amigdalină care se transformă în cianură în momentul în care sunt consumaţi.
În anumite cazuri, întoxicaţia cu cianură poate fi fatală, iar simptomele includ: greaţă, febră, dureri de cap, sete, insomnie, letargie, dureri musculare, nervozitate, tensiune sanguină scăzută. P
Riscul otrăvirii cu cianură provenită din sâmburii de caise este determinat de greutatea corporală. Astfel, un adult poate consuma în siguranţă echivalentul a maximum trei sâmburi, în timp ce pentru copiii mici cantitatea maximă permisă este de mai puţin de jumătate dintr-un sâmbure mic.