Antena 3 CNN Life Culinar Rețeta pentru cel mai bun borș de pește, ca la Mănăstirea Putna. Secretul preparatului gustos, perfect pentru Florii

Rețeta pentru cel mai bun borș de pește, ca la Mănăstirea Putna. Secretul preparatului gustos, perfect pentru Florii

Borșul de pește este foarte delicios, ideal pentru masa din Duminica Floriilor, mai ales dacă este preparat după rețeta de la Mănăstirea Putna.

Rețeta pentru cel mai bun borș de pește, ca la Mănăstirea Putna. Secretul preparatului gustos, perfect pentru Florii
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   13:00

Postul Învierii Domnului sau Postul Paştelui este cel mai lung şi aspru post dintre toate posturile mari de peste an. 

Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai permisiv în ceea ce priveşte zilele cu dezlegare la peşte, postul Paştelui este mai aspru.

Astfel, Postul Paştelui sunt doar două zile cu dezlegare la pește.

Prin urmare, în Postul Mare, creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte de sărbătoarea Buna Vestire, pe 25 martie, şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 28 aprilie.

Pe 28 aprilie ne bucurăm de o zi cu dezlegare, iar gospodinele caută cele mai bune rețete pe bază de pește.

Este cunoscut faptul că mâncarea preparată la mănăstire este foarte gustoasă, motiv pentru care vă prezentăm o rețetă de borș de pește, așa cum se face la Mănăstirea Putna.

Părinții Vasile și Eufrosin au prezentat această rețetă în cadrul emisiunii "Rețete mănăstirești", de la Trinitas TV. 

Borș de pește, rețeta Mănăstirii Putna

Ingrediente:

  • un crap de aprox. 1 kg
  • trei cepe
  • doi morcovi
  • trei roșii mari
  • țelină
  • păstârnac
  • 2-3 lămâi
  • ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
  • o legătură de leuștean
  • sare și piper

"Pentru acest borș, este foarte important să folosim și tacâmurile rămase după filetarea peștelui, pentru că acestea vor da un plus de gust", a spus părintele Vasile. 

Peștele se curăță bine și se filetează. Tacâmurile rămase se pun într-o oală la fiert. Ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul se toacă mărunt, apoi se călesc într-o oală cu ulei de măsline. Se adaugă și un praf de sare și se amestecă bine.

După ce legumele încep să se înmoaie, se adugă apă cât să le acopere.

Într-o altă oală, se pune apă și se aduce la fierbere, apoi se adaugă roșiile." Roșiile se fierb aproximativ un minut și jumătate, apoi se pun în apă rece, astfel încât coaja să se desprindă ușor", a explicat părintele. 

Peștele curățat se taie în bucăți potrivite și se condimentează cu sare și piper. În oala cu legume se adaugă apa în care au fiert tacâmurile de pește (este important să fie strecurată), apoi se pun și bucățile de pește și se lasă la fiert.

După zece minute, se adaugă roșiile tocate, zeama de lămâie (după gust), puțin ulei de măsline, sare și piper. La final, se adaugă leuștean tocat mărunt.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close