Antena 3 CNN Actualitate Media Liviu Voinea, la "Exces de putere": Returnarea împrumutului către FMI, unul dintre motivele deprecierii leului față de euro. Care sunt celelalte

Liviu Voinea, la "Exces de putere": Returnarea împrumutului către FMI, unul dintre motivele deprecierii leului față de euro. Care sunt celelalte

2 minute de citit Publicat la 05:12 29 Iul 2012 Modificat la 05:12 29 Iul 2012
Liviu Voinea, la "Exces de putere": Returnarea împrumutului către FMI, unul dintre motivele deprecierii leului față de euro. Care sunt celelalte
Foto: Antena 3
Unul dintre subiectele abordate de Oana Stancu în emisiunea „Exces de putere", difuzată sâmbătă seară pe Antena 3, a fost deprecierea leului în raport cu euro. Printre invitații săi s-a aflat și Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El a explicat cauzele pentru care leul a suferit din mai și până în prezent o depreciere de aproximativ 5%.

„Cursul de schimb nu este în răspunderea directă a Guvernului, cu atât mai puțin a Ministerului de Finanțe. Deprecierea leului în raport cu euro, din luna mai până în prezent, este de aproximativ 5%, ceea ce aș putea spune că nu este foarte mult", a declarat secretarul de stat Liviu Voinea, făcând o comparație cu evoluția negativă a zlotului, care, în anumite perioade ale anului trecut, s-a depreciat foarte mult, cu 30%.

„Nu spun că 5% nu este important. Este important mai ales pentru cine are rate în euro, iar majoritatea au astfel de credite. Sunt mai multe cauze. O cauză este, fără îndoială, de natură externă, așa-numitul efect de contagiune. Vedeți ce probleme are zona euro în ansamblu și paradoxal poate, dar de înțeles pentru un economist, este faptul că atunci când zona euro centrală are probleme banii nu fug dinspre zona centrală către periferie, ci invers, din periferie către zona centrală. Asta se întâmplă totdeauna. De ce? Pentru că tot acasă te simți mai în siguranță. Deci, banii speculativi, care erau prin economiile periferice, nu mai sunt în aceeași măsură. Ca urmare cursul crește", a explicat Voinea, precizând că, în confruntarea cu efectul de contagiune, Guvernul a luat măsuri de siguranță pentru sectorul bancar. 

„S-au luat măsuri și la nivel de facilitare a restructurării de credite, prin cesiunea de creanțe", a menționat secretarul de stat.

Voinea a adăugat că un alt motiv al creșterii cursului euro/leu poate fi acela legat de momentul returnării împrumutului către Fondul Monetar Internațional.

„România s-a împrumutat în urmă cu trei ani, printre altele, pentru a câștiga câștiga timp. Am luat bani pentru a cumpăra timp. Și cu acei bani, în marea lor parte, s-a ținut cursul într-un moment în care economia era în recesiune severă. Acum a venit momentul în care banii aceia trebuie dați bucată cu bucată înapoi, în principal, de către Banca Națională, pentru că majoritatea banilor de la FMI s-au dus la rezerva valutară, într-un moment în care economia este pe plus. La sfârșitul primelor 6 luni a crescut cu 1% față de primele 6 luni ale anului trecut", a explicat Voinea, adăugând faptul că un alt motiv pentru deprecierea leului este, fără îndoială, situația politică.

Secretarul de stat a mai spus că și asigurarea stabilității politice duce la stabilitate economică.

În cadrul emisiunii au mai fost invitați, printre alții, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și ministrul Dezvoltării și Turismului, Eduard Helvig.

Vezi AICI înregistrarea emisiunii.


×
x close