În comuna Repedea din judeţul Maramureş sunt zeci de copii handicapaţi. Minele de uraniu deschise de Ceauşescu în anii 70 nu au fost ecologizate nici acum, iar oamenii beau apă, îşi spală hainele şi îşi adapă animalele dintr-un pârâu care spală sterilul radioactiv.
Maramureş nu e singurul loc în care se nasc copii din generaţia iradiată. România are 200 de locuri în care s-au făcut exploatări de uraniu. Deşi închise şi considerate sigure de către autorităţi, aceste locuri rămân totuşi un pericol pentru noi toţi.
Cazurile de copii cu malformaţii şi boli bizare nu au stârnit îngrijorarea niciunei autorităţi din domeniul sanitar. CNCAC, instituţia care se ocupă cu controlul activităţii nucleare la nivelul României, are o explicaţie halucinanţă: consumul excesiv de alcool şi de spirt medicinal.
În zonele în care s-au făcut exploatări de uraniu, nivelul de radiaţii este încă ridicat. Apele care izvoresc din minele părăsite şi care sunt contaminate cu metale grele ajung în marile râuri.
Echipa emisiunii "În premieră" îţi prezintă un material impresionant despre "România radioactivă”:
„În premieră”, emisiunea ce a fost premiată de juriul mondial al Association for International Broadcasting, la categoria "Cea mai bună investigaţie jurnalistică", a revenit din 4 martie la Antena 3, în fiecare duminică, de la orele 21.00.
Carmen Avram şi echipa ei te invită să vizitezi site-ul emisiunii: inpremiera.antena3.ro. Aici vei găsi arhiva emisiunilor marca "În premieră", precum şi detalii despre cei care îţi aduc reportaje de excepţie.
Vezi aici întreaga înregistrare a emisiunii În Premieră