O experiență cinematografică inedită este oferită de Blancanieves/ Albă ca Zăpada, în regia lui Pablo Berger, o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. Blancanieves a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și a câștigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema - inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obținut, totodată, Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună actriță (Macarena García), la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.
Câștigătorul Trofeului Transilvania 2013 și al Premiului pentru imagine, Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, în regia lui Anand Gandhi, este un alt titlu ce va putea fi urmărit în cadrul TIFF București. Un film ambițios și complex, Ship of Theseus este o meditație despre identitate, dreptate, frumusețe, moarte, prin intermediul a trei povești aparent disparate și a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr și un agent la bursă.
Elogiat de critici cu o unanimitate de invidiat și premiat cu Oscarul pentru documentar, În căutarea lui Sugar Man/ Searching for Sugar Man, în regia lui Malik Bendjelloul, este povestea emoționantă a muzicianului Sixto Rodriguez, care a influențat, fără să știe, o generație întreagă, în anii 60. După acest film, muzica sa a fost redescoperită.
Atașant și surprinzător, Prince Avalanche - filmat în secret, la cererea regizorului David Gordon Green – este povestea prieteniei dintre doi bărbați care își petrec vara împreună, departe de fete și petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Filmul a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul de la Berlin.
Pe 17 iunie, de la ora 20:00, publicul va avea parte de o proiecție specială a documentarului Samsara (r. Ron Fricke), în prezența Stefaniei Magidson, soția producătorului filmului și Președintele Fundației Blue Heron și a lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, Samsara ne poartă spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii. Zgârcit cu dialogul şi textul descriptiv, documentarul încurajează interpretarea foarte personală a privitorului inspirat de imaginile şi muzica ce aduc laolaltă anticul şi modernul.
Lista completă de filme și programul proiecțiilor sunt disponibile pe site-ul tiff.ro și grandcinemadigiplex.ro.