Evenimentul nu putea trece neobservat de cei care Google, care sărbătoresc cei 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez printr-un logo creat special cu această ocazie.
Noul logo al Google este realizat în alb-negru şi este inspirat din coperta primei ediţii a romanului "Dracula", care a fost publicată în 1897, scrie presa internaţională, citată de Mediafax.
Născut pe 8 noiembrie 1847, în partea de nord a oraşului Dublin, Bram Stoker a studiat la Trinity College, pe care l-a absolvit cu o diplomă în matematică. În acelaşi timp, muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi şi-a început activitatea ca scriitor, fiind critic de teatru la ziarul local Dublin Evening Mail
Prima sa lucrare importantă a apărut în 1876, "The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland", o carte de non-ficţiune care a rămas până în prezent o operă de referinţă. Doi ani mai târziu, Stoker s-a căsătorit cu Florence Balcombe, alături de care s-a mutat la Londra, unde a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre.
În capitala britanică, Bram Stoker a intrat în înalta societate şi a avut astfel şansa de a-i întâlni pe James Abbott McNeill Whistler şi pe Sir Arthur Conan Doyle, dar şi pe Hall Caine, care va deveni unul dintre cei mai buni prieteni ai săi şi căruia i-a dedicat "Dracula".
Din postura de angajat al Irving Company, Stoker a călătorit în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, unde era foarte popular şi unde a fost de două ori invitat la Casa Albă, ocazii cu care i-a cunoscut pe William McKinley şi Theodore Roosevelt. De altfel, în două dintre romanele sale i-a folosit pe americani ca personaje principale, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Quincey Morris.
Totuşi, scriitorul irlandez nu a călătorit niciodată în estul Europei, locul în care se desfăşoară acţiunea romanului care l-a consacrat pentru totdeauna în istoria literaturii mondiale. Însă "Dracula" nu a apărut doar din imaginaţia autorului, ci a fost rezultatul a şapte ani de cercetare a folclorului european şi a poveştilor mitologice cu vampiri.
De asemenea, scriitorul irlandez a discutat cu Armin Vambery, un autor şi călător maghiar, înainte de a scrie "Dracula". Vambery a fost cel care i-a povestit lui Stoker despre poveştile întunecate ale Carpaţilor, lucruri care au ajutat la crearea peisajului înspăimântător din roman.
Sursa de inspiraţie a lui Stoker a fost Vlad Ţepeş, a cărui legendă a asociat-o cu cea a liliacului hematofag, cunoscut şi sub denumirea de vampir (Desmodus rotundus). Astfel, în 1897, a apărut prima ediţie a romanului "Dracula", o poveste imaginară „care a dat formă unei fantezii universale şi a devenit parte a culturii populare”, aşa cum scrie Encyclopedia of World Biography.
Despre manuscrisul original al romanului, care are 541 de pagini, s-a crezut multă vreme că ar fi definitiv pierdut, până când a fost descoperit la începutul anilor '80 într-un hambar din Pennsylvania, Statele Unite, fiind apoi achiziţionat pentru o sumă necunoscută de Paul Allen, co-fondator al Microsoft.
Interesant este faptul că pe coperta originală, autorul şi-a numit lucrarea "Strigoiul", ceea ce l-a determinat pe scriitorul Robert Latham să noteze că „cel mai cunoscut roman horror din toate timpurile şi-a schimbat titlul în ultimul moment”.
Bram Stoker a încetat din viaţă pe 20 aprilie 1912, la Londra, după ce a suferit mai multe accidente vasculare. Mitul lui Dracula a continuat însă să fascineze, iar la doi ani de la moartea sa, cea care i-a fost soţie a publicat o colecţie de poveşti intitulată "Dracula's Guest and Other Weird Stories".
Nu a trecut mult timp şi a apărut şi prima ecranizare a romanului care l-a făcut celebru. În 1922, regizorul Friedrich Wilhelm Murnau a prezentat "Nosferatu", cu Max Schreck în rolul Contelui Orlok. Adaptarea a fost însă una neautorizată, astfel că numele personajelor şi alte detalii au fost schimbate.
Chiar şi aşa, văduva lui Stocer, Florence, i-a dat în judecată pe realizatorii filmului şi a avut câştig de cauză, solicitând distrugerea tuturor copiilor. Totuşi, unele dintre acestea au fost salvate, iar pelicula este foarte cunoscută printre amatorii genului.
Prima adaptare cinematografică autorizată a romanului "Dracula" a apărut în 1931, fiind realizată de studiourile Universal, în regia lui Tod Browning şi cu Bela Lugosi, un actor maghiar născut la Lugoj, în rolul principal.
Din acel moment, romanul lui Stoker a fost ecranizat şi adaptat muzical în mai multe rânduri, dar cel mai mare succes la public l-a avut filmul regizat de Francis Ford Coppola în 1992, intitulat "Dracula", care i-a avut în distribuţie pe Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder şi Anthony Hopkins.
La mai mult de un secol de la apariţia romanului şi după un secol de la moartea autorului, mitul lui Dracula atrage încă oameni din întreaga lume, Castelul Bran şi Cetatea medievală a Sighişoarei aflându-se pe lista celor mai populare destinaţii turistice ale iubitorilor de poveşti cu vampiri şi nu numai.