Antena 3 CNN Actualitate Cultură Piese şi locuinţe vechi de peste 6.000 de ani, pe traseul autostrăzii Deva - Orăştie

Piese şi locuinţe vechi de peste 6.000 de ani, pe traseul autostrăzii Deva - Orăştie

1 minut de citit Publicat la 11:47 19 Oct 2011 Modificat la 11:47 19 Oct 2011
Piese şi locuinţe vechi de peste 6.000 de ani, pe traseul autostrăzii Deva - Orăştie
Foto: sciencedaily.com
Mai multe piese arheologice şi urme de locuinţe vechi de peste 6.000 de ani au fost descoperite pe traseul viitorului tronson de autostradă Deva - Orăştie de echipele de specialişti care efectuează operaţiunile de descărcare arheologică în zonă, înaintea începerii construcţiei, informează Agerpres.
  
Cei 13 arheologi care au coordonat echipele formate din peste 100 de muncitori ce au lucrat în sectorul Şoimuş 1, în apropiere de Deva, au reuşit să recupereze câteva mii de fragmente ceramice, între ele regăsindu-se statuete cu reprezentări antropomorfice şi zoomorfice din Eneolitic (epoca de tranziţie de la Neolitic la Epoca bronzului - n.r.), aparţinând culturii Vinca - Turdaş (4.250 - 3.575 î.H.).

„În zonă au fost descoperiţi idoli cu reprezentări umane, câteva piese cu reprezentări de animale, podoabe cum ar fi pandantive din os sau ace de păr din os, dar şi ace din os pentru străpunsul pieilor. Tot aici s-au găsit greutăţi pentru pescuit - zona fiind foarte aproape de cursul râului Mureş. Cele mai vechi piese ceramice au aproximativ 6.000 de ani, iar cea mai nouă piesă se încadrează în perioada medievală, fiind vorba de un clopoţel din bronz ce datează de acum 1.000 de ani", a explicat, miercuri, arheologul Andrei Heroiu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" din Bucureşti.
   
Alături de aceste piese, într-un perimetru de aproximativ 5.000 de metri pătraţi au mai fost scoase la lumină urmele de la 20 de bordeie şi case de chirpici, vechi de 6.000 de ani, fragmente de oale de lut şi vase pentru mâncare sau pentru băut, pe unele dintre acestea fiind identificate reprezentări antropomorfe.
   
Pe lângă aceste, au mai fost descoperite un cuptor roman, în care se ardea ceramică în urmă cu 1.700 de ani, dar şi alte şase cuptoare care datează din perioada Evului Mediu.

Specialiştii afirmă că datele prelucrate până acum arată faptul că zona Văii Mureşului este locuită de peste 6.000 de ani, locurile fiind propice pentru dezvoltarea comunităţilor umane.
   
Tronsonul de autostradă Deva - Orăştie face parte din Culoarul 4 Paneuropean şi are o lungime de 32,5 kilometri. Termenele de finalizare a lucrărilor sunt august 2012 - pentru segmentul Simeria - Orăştie şi februarie 2013 pentru sectorul Deva - Simeria.

×
x close