"Ajungând sub limită, putem închide ministerul sau să transferăm atribuţiile către Ministerul de Finanţe dacă cineva crede că e mai bine aşa", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
În plus, dacă bugetul de la Cultură nu va fi suplimentat, mai multe proiecte mari de la acest minister riscă să fie periclitate, a anunţat ministrul Kelemen.
Printre proiectele mari se numără renovarea Operei Naţionale din Bucureşti şi a Palatului Cantacuzino, reconstruirea Teatrului Naţional, lucrări de restaurare la Palatul Culturii din Iaşi.
"Opera Naţională şi Palatul Cantacuzino sunt două monumente importante, unde avem un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi, dacă nu vom folosi banii şi nu ne vom încadra în termenii stabiliţi în contract, sumele se pierd. Doar de la bugetul de stat nu vom reuşi să susţinem aceste proiecte şi de aceea, cu împrumutul şi cu contribuţia naţională, vreau să continuăm aceste proiecte importante pentru infrastructura culturală", a declarat ministrul Culturii.
Acesta a adăugat că înţelege restricţiile în criză financiară şi economică, dar nu poate accepta ca un sistem să poată fi pus în pericol şi să nu existe o redistribuire a banului public între ministere în limite rezonabile.
Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Guvernul va tăia pentru 2012 din alocaţiile bugetare pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorând însă bugetele Administraţiei Prezidenţiale şi serviciilor de informaţii.