"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mamă o şfară cu motocei la capăt de crăpau mâţele jucându-se cu ei (...) parcă-mi saltă ş-acu' inima de bucurie."
O inimă care ne-a făcut copilăria mai bună şi care ne-a învăţat să ne jucăm. Ştefan a Petrii, personajul autobiografic din opera de maturitate a lui Ion Creangă, s-a făcut cunoscut şi peste hotare.
O fi bună de ceva şi Uniunea asta Europeană dar parcă nimic nu mai e ca pe vremuri. Deh, modernismul e de vină, spun humuleştenii.
Dar acasă la Creangă, parfumul unor timpuri de poveste încă mai dăinuie. Parcă timpul stă în loc. toate personajele din povestile si povestioarele lui Creangă sunt aici prezente cu noi
Şi plecăm din lumea povestilor pe străzile din Humuleşti, acum un cartier în Târgu Neamţ. Copiii nu mai aleargă mâţele. Se întrec cu bicicletele. Iar casele din chirpici s-au transformat în vile. Cât despre Uniunea Europeană, humuleştenii nu sunt mulţumiţi. Nu e bine că ne-am integrat.
Doar Cetatea Neamţului simte vremurile noi. Renovat, monumentul medieval este unul dintre cele mai bine conservate obiecte de patrimoniu. Reabilitarea cetăţii a durat 2 ani şi a costat 3 milioane de euro. Bani care au venit de la Uniunea Europeană imediat după integrare.
Humuleştenii au rămas neschimbaţi după patru ani de la integrarea în UE