Ultimul interviu acordat de Sergiu Nicolaescu a fost la emisiunea Acces Direct, de la Antena1. Maestrul a vorbit atunci despre viaţa sa, despre realizări şi neîmpliniri, dar şi despre iubiri şi presimţiri legate de moarte.
Sergiu Nicolaescu a mărturisit în emisiunea de 13 decembrie 2012 că îşi propusese să mai realizeze două filme.
"Mai vreau să fac două filme şi gata! Există o limită pentru toate", spunea atunci marele regizor român.
Maestrul a adăugat că nu se simte obosit şi că nu ştie dacă are talent sau har însă "ştie să muncească".
"Deci am această disciplină a sportului. O am în mine. E o chestiune structurală. Sunt foarte ordonat. Ca un neamţ. Punctual, serios, perfect documentat întotdeauna. Eu nu ştiu dacă am har, dacă am talent, dar ştiu să muncesc", declara Sergiu Nicolaescu.
Întrebat care film îi este cel mai drag, maestrul Sergiu Nicolaescu a declarat că "filmele sunt ca şi copiii. Tot ce ai făcut iubeşti. Pe toţi copiii, peste 60 la număr, îi iubesc", adăugând că ceea ce a făcut în cinematografie şi Revoluţia sunt "cele mai mari împliniri".
Sergiu Nicolaescu avea însă un mare regret: faptul că nu a avut copii.
"Am făcut multe filme, am avut multe meserii în cinematografie, dar familie din păcate nu am. Eu puteam să am acum strănepoţi. Dintotdeauna mi-am dorit copii, dar aşa a fost să fie", a adăugat Sergiu Nicolaescu.
Regizorul, actorul şi scenaristul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineaţă, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Pe 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le mulţumea colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "Supravieţuitorul" (2008).