"Starea cea mai importantă a mea este surpriza. Faptul că au venit atâţia oameni, cunoscuţi, prieteni, actori, public, este ceva care mă mişcă şi mă minunează. Înseamnă că nu a fost de pomană tot ce am făcut, înseamnă că trebuie să mă ţin bine şi să merg mai departe, că lumea aşteaptă ceva mai mult de la mine. Vă mulţumesc pentru încurajare. Nu mi s-a părut niciodată că merit să mi se facă asemenea onoruri publice, nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci pentru că nu am crezut niciodată că a venit rândul meu, că eu sunt cel potrivit pentru momentul respectiv. Vă mulţumesc din suflet", declara la vremea respectivă Alexandru Tocilescu.
Actriţa Stela Popescu, prezentă la evenimentul respectiv, l-a elogiat pe marele regizor, apreciind că distincţia ar fi trebuit să îi fie acordată cu mult timp înainte. La rândul său, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a spus că regizorul Alexandru Tocilescu era una dintre personalităţile care trebuia să primească această recunoaştere. "Alexandru Tocilescu este cel care a construit poveşti pentru noi. Noi, actorii, suntem cei care v-am transmis emoţiile, dar cineva ne-a învăţat să le creăm. Îţi mulţumesc, Alexandru Tocilescu, pentru visurile frumoase pe care le-ai născut pentru publicul românesc", declara George Ivaşcu.
Alexandru Tocilescu este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes spectacole ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârşit de partidă", "Comedie roşie" etc. Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) şi "Tristeţea vânzătorului de sticle goale" (1981).