Zeci de ONG-uri, avocați, bloggeri, jurnaliști și numeroase alte persoane interesate de subiect au ajuns la dezbaterea publică organizată de primul ministrul al Poloniei.
”Nu ne vom grăbi să ratificăm ACTA până când nu ne vom fi adresat tuturor problemelor ridicate de legislația națională și tensiunilor dintre deținătorii de drepturi de autor și utilizatorii Internetului”, a declarat premierul, asigurând că Parlamentul European va dezbate propunerile acordului în Comisia Europeană în iunie.
Guvernul polonez este criticat pentru faptul că își dorește dezbaterea publică doar după ce au avut loc mai multe proteste în țară. Tusk și-a cerut scuze pentru ”procesul de consultare inadecvat” înainte de semnarea acordului la Tokyo.
Cehia a anunțat că va suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA pe fondul valului de proteste a numeroşi internauţi.
În urma unui atac informatic al grupului Anonymous asupra site-ului unei bănci din Slovenia, guvernul și-a cerut scuze pentru susținerea acordului.
Pe lângă mișcările care au avut loc deja în mai multe orașe din Europa, activiștii plănuiesc o acțiune la nivel european în numeroase locații din țările care au semnat acordul.
Pe rețelele de socializare au fost organizate grupuri de susținere a mișcării împotriva acordului ACTA. Acestea cheamă oamenii la manifestații sâmbătă, 11 februarie, în mai multe orașe.
În România, vor fi organizate demonstrații în: Alba-Iulia, Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Craova, Focșani, Galați, Iași, Oltenița, Oradea, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slatina, Timișoara, Buzău, Caracal, Hundedoara și Târgu-Mures.
Manifestațiile vor avea loc în toată lumea, în Franța sunt așteptate proteste în 45 de orașe, în Germania vor participa 23 de orașe, în Austria, cinci, și zeci de alte localități din țările europene.
Semnat de 22 de state membre UE, ACTA nu va putea să intre în vigoare fără acordul Parlamentului European. Obiectivul acordului, încheiat între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia este, conform PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.