Varianta scurtă, nu foloseşte la nimic. Acelaşi mesaj a circulat şi în 2013 şi în 2012, însă nu poate produce niciun efect.
„Declar: la data de ..., ca răspuns la noile linii directoare ale Facebook, în temeiul articolelor L.111, 112 şi 113 din Codul de proprietate intelectuală, declar că drepturile mele sunt ataşate la toate datele mele personale: desene, picturi, fotografii, video, texte, etc .... publicate pe profilul meu şi pe pagina mea. Pentru utilizarea comercială a celor de mai sus este necesar acordul meu scris în orice moment".
Aşa sună o parte din mesajul care, probabil, a apărut ca răspuns la un update al Condiţiilor şi Termenilor de Utilizare al Facebook, care va intra în vigoare la 1 ianuarie.
Utilizatorii cred, sau speră, că astfel tot conţinutul postat de ei este protejat şi au astfel o bază legală în caz că acesta este preluat fără permisiunea lor.
De fapt, temeiul legal nu există în acest caz, mai mult, legile la care se fac referiri în acel mesaj nu au nimic în comun cu legislaţia din România. În plus, odată cu crearea contului de Facebook, userii şi-au dat acordul ca întreg conţinutul postat de ei să fie folosit de Facebook. Este practic o licenţă universală acordată site-ului.
Cea mai sigură metodă pentru păstrarea integrală a drepturilor de proprietate intelectuală este să nu fie niciodată publicate pe Facebook. Sau pe nicio altă reţea de socializare.