Internetul este locul în care oamenii pot face cel mai uşor schimb de conţinut, fie el ultimul album al unei formaţii preferate sau un film interesant. Când acordul ACTA a fost adus în atenţia opiniei publice, foarte multe site-uri pe care internauţii făceau schimb de conţinut au fost închise sau şi-au schimbat politica de funcţionare. Internauţii se tem că, încetul cu încetul, libertatea pe internet va deveni un simplu deziderat şi luptă prin toate mijloacele posibile pentru ca acest lucru să nu se întâmple. În lumina recentelor evenimente şi proteste anti-ACTA, vă prezentăm fondatorii site-urilor „pirat” care au schimbat internetul: Kim Dotcom În adolescenţă, Kim Dotcom a câştigat reputaţia unui hacker priceput, după ce a spart sistemele PBX din SUA. A încercat apoi să-şi construiască o carieră în domeniul securităţii datelor. În 2001, Dotcom a cumpărat acţiuni în valoare de 375.000 de dolari la compania LetsBuyIt.com, care atunci era în pragul falimentului. La acea vreme, Dotcom a declarat că a investit 50 de milioane de dolari în companie. În 2005, Dotcoma fondat Megaupload Limited, care a devenit unul dintre cele mai populare site-uri de pe internet, cu peste 50 de milioane de vizitatori unici de zi.
Kim Dotcom, pe numele său real Kim Schmitz, a fost arestat la finalul lunii ianuarie, împreună cu alţi trei complici. 70 de poliţişti i-au percheziţionat acum casa luxoasă din Noua Zeelandă şi i-au confiscat bunuri de milioane de dolari.
Julian Assange Julian Assange s-a născut la 3 iulie 1971, în Australia. A devenit cunoscut în întreaga lume pentru site-ul Wikileaks, al cărui fondator este. El şi-a făcut însă intrarea în lumea virtuală la 16 ani, în 1987, ca hacker. După ce a accesat ilegal mai multe site-uri, Assange a fost prins de poliţiştii australieni în 1991 şi amendat. După acest moment, Assange trece în tabăra "băieţilor buni" din lumea IT. Din 1994, a lucrat ca programator. În paralel şi-a terminat studiile. În 2006, Assange a pus bazele proiectului WikiLeaks.
Shawn Fanning Shawn Fanning este un programator american şi antreprenor în serie. A dezvoltat Napster, unul dintre primele platforme de distribuit fişiere prin metoda utilizator la utilizator (peer-to-peer), în 1998. Napster a fost închis după mai multe acţiuni în justiţie ale producătorilor de muzică. Sean Parker Este cofondatorul Napster, Plaxo, Cause şi Airtime. A fost numit preşedinte fondator al Facebook, alături de Mark Zuckerberg. Averea sa, în al treilea trimestru din 2011, se ridica la 2,1 miliarde de dolari.
Niklas Zennstrom
A fondat platforme online precum Skype sau Kazaa. Detine grupul de investiţii Atomico, în sectorul tehnologic. Platforma Kazaa era folosită pentru schimb de fişiere cu muzică, video, aplicaţii sau documente.
Bram Cohen A inventat protocolul BitTorrent şi primul program care folosea acest protocol, pentru transferul de fişiere peer-to-peer. Este autorul Codeville şi organizează întâlnirea hackerilor din zona San Francisco. Peter Sunde Este co-fondator al site-ului de torrente The Pirate Bay. A fost condamnat de un tribunal suedez la un an de închisoare şi la plata a 2,75 milioane de euro drept despăgubiri. Hana Beshara Este co-fondatoarea site-ului NinjaVideo, care conţinea link-uri către episoade din seriale TV, filme şi documentare. Site-ul a fost închis în 2010, iar Hana a fost condamnată la 22 de luni în închisoare.