În timp ce trenurile din România au întârzieri istorice, chinezii nu ştiu ce să mai inventeze ca să trasforme călătoriile cu trenul în voiaj de plăcere. Peste doi ani o călătorie care acum durează zece ore, între Beijing şi Shanghai, va dura mai puţin de patru ore. Cu cel mai rapid tren din lume, construit de o firmă canadiana.
Pare un avion, dar nu este decât un tren. Cu care, la o viteză de aproape 400 km pe oră, cei 1.300 de km, dintre Shanghai şi Beijing, nici nu se vor simţi.
Nu e numai un tren rapid, ci şi ecologic şi silenţios.
Interiorul trenului este oglinda cerinţelor de pe piaţă, din acest moment. Pentru trenurile de mare viteză, există aşteptări foarte mari, care pleacă de la standardele unui avion de business. Cu alte cuvinte, pare un avion.
Trenul are săli de conferinţă, saloane VIP, restaurant şi bar. Fiecare scaun este prevăzut cu priză, conexiune la internet, monitor pe care se pot vedea detaliile călătoriei iar sistemul de climatizare se reglează în funcţie de numărul de pasageri.
Acesta reflectă necesitatea operatorilor feroviari de a face bani cu un tren. Este o necesitate să ai trenuri de mare viteză. Trenul atrage, în special, călătorii de business care sunt dispuşi să investească în biletele de tren.
Trenul care are o capacitate de 1300 de locuri va intra în exploatare începînd cu 2012.
Observator