Încărcaţi cu valize, saci de plastic, cărucioare de copii şi acordeoane, cei 70 de romi şi-au părăsit locuinţele improvizate instalate lângă o cale ferată. N-au avut de ales. Cu ordinul de evacuare emis de primărie în buzunare, poliţiştii înconjuraseră tabăra. Dar nu toţi locatarii au cedat uşor. Unii au ocupat o piaţă de lângă Primărie, strigând că vor să li se găsească adăposturi.
"Am făcut pregătiri ca să trimitem copiii la şcoală şi acum facem pregătiri să ne mutăm, dar nu ştim ce-o să facem şi unde o să ne ducem", susţine unul dintre protestatari.
Romii refuză însă să se întoarcă în ţară.
Din rândurile francezilor, romii şi-au găsit şi aliaţi. Câţiva activişti se opun evacuărilor. Au lângă ei şi un traducător din tabără, ca să fie siguri că toată lumea înţelege ce se întâmplă.
"Aceşti oameni, care terminaseră cu cerşitul, vor fi obligaţi să cerşească din nou, din cauza situaţiei actuale", a declarat Serge Guichard, activist pentru drepturile romilor.
Situaţia romilor pare să fi devenit una dintre priorităţile guvernului francez. Cabinetul de la Paris vrea ca problema să fie discutată nu doar în Consiliul European, ci şi direct, cu autorităţile române. Oficialii francezi vor trimite doi miniştri la Bucureşti, ca să găsească o soluţie.
În ultima lună, francezii au dezafectat 3 tabere ilegale locuite de romi.