Antena 3 CNN Externe "Am sfidat ordinea geopolitică împreună!" | Xi Jinping, primire călduroasă la Budapesta

"Am sfidat ordinea geopolitică împreună!" | Xi Jinping, primire călduroasă la Budapesta

Președintele chinez Xi Jinping a avut parte de o primire călduroasă în Ungaria, în ultima etapă a turneului său european.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2024   •   16:10

Liderul de la Beijing a vizitat în zilele trecute Franța și Serbia.

Însoțit de soția sa, Peng Liyuan, Xi Jinping a fost primit, miercuri seara, la aeroportul din Budapesta de prim-ministrul populist-conservator Viktor Orban şi de soția acestuia, Aniko Levai.

După primirea oficială, oaspeții și gazdele au participat la un dineu cu specialități tradiționale ungurești.

Joi, președintele chinez și-a început ziua la o paradă militară în curtea palatului prezidențial, alături de președintele ungar, Tamas Sulyok.

Pentru această vizită calificată drept "istorică" de Budapesta, capitala Ungariei a fost plasată sub măsuri de securitate sporită, iar cele câteva steaguri desfășurate de manifestanți tibetani au fost ascunse cu grijă de ochii președintelui chinez, notează presa internațională.

Xi Jinping, articol în presa pro-guvernamentală de la Budapesta, înaintea vizitei în Ungaria

Înaintea aterizării la Budapesta, cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet a publicat un articol sub semnătura lui Xi.

"Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internațional instabil, urmându-ne traseul de state suverane, în deplină independență", a scris Xi Jinping, într-o aparentă aluzie la statutul premierului Viktor Orban, practic izolat la nivelul Uniunii Europene.

În dezacord cu Bruxelles-ul, liderul ungar s-a orientat cu hotărâre spre Rusia în ultimii ani.

De asemenea, în timp ce Bruxelles-ul s-a distanțat de Beijing, Orban a creat legături mai strânse cu guvernul republicii comuniste.

Cu ocazia vizitei lui Xi Jinping, Budapesta a anunțat semnarea a cel puțin 16 acorduri în domenii precum infrastructurile feroviară și rutieră, energia nucleară și industria auto.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Xi Jinping vizita Ungaria Europa
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close