Litvinenko, devenit un opozant al lui Vladimir Putin, la vremea aceea preşedintele Rusiei, a murit în urma otrăvirii cu poloniu 210 într-un hotel londonez, în noiembrie 2006. Poliţia britanică l-a acuzat pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi de crimă, dar Rusia a refuzat să-l extrădeze.
O notă diplomatică trimisă Washingtonuui de ambasada Statelor Unite la Paris, în decembrie 2006, publicată sâmbătă de cotidianul The Guardian, evocă o "cină amicală" la care au participat ambasadorul SUA împotriva terorismului, Henry Crumpton, şi reprezentantul special al preşedinţiei ruse Anatoli Safonov.
"Safonov a indicat că autorităţile ruse din Londra au avut cunoştinţă de prezenţa unor indivizi care transportau substanţe radioactive în oraş şi i-au urmărit, dar britanicii le-au spus că aceştia sunt sub control, înainte ca otrăvirea să se producă", precizează nota.
The Guardian afirmă că a întrebat mai multe persoane apropiate dosarului despre declaraţiile lui Safonov, care le-au calificat "de necrezut".
Safonov afirma de asemenea că Moscova nu era implicată în crimă, însă nu a oferit explicaţii, potrivit notei diplomatice.