UPDATE 13.45 - Parlamentul german a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare al treilea pachet de salvare a Greciei din ultimii cinci ani, în pofida îndoielilor unor parlamentari conservatori din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, relatează
AP.
Planul de salvare a fost adoptat cu 454 de voturi la 113 şi 18 abţineri.
O numărătoare a votului pe partide nu era disponibilă imediat, dar rezultatul pare să disipeze speculaţii potrivit cărora Merkel s-ar confrunta cu o puternică mişcare de opoziţie faţă de acord în interiorul blocului ei conservator.
Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schaeuble i-a îndemnat pe parlamentari, înainte de vot, să susţină al treilea plan de salvare a Greciei din ultimii cinci ani, în lumina unei schimbări majore în abordarea Guvernului de la Atena.
Germania este cel mai mare contributor unic la cele trei planuri de salvare a Greciei.
____
Spania, Estonia şi Austria au aprobat marţi cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, iar Germania ar urma să facă acelaşi lucru miercuri, scrie
Deutsche Welle.
Membrii Camerei inferioare a Parlamentului spaniol au aprobat marţi, cu 297 de voturi pentru şi 29 împotrivă, programul de asistenţă destinat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro. Singurul partid care a respins pachetul a fost Stânga Unită, o mică formaţiune de extremă-stânga.
Spania nu era obligată să supună acordul votului Parlamentului, dar premierul Mariano Rajoy a decis să facă acest lucru deoarece contribuţia Madridului este "semnificativă".
De asemenea, programul de asistenţă a fost aprobat marţi în Legislativul eston, cu voturile a 93 de parlamentari.
La rândul său, subcomisia pentru Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a Parlamentului austriac a aprobat acordul. Comisia formată din 18 membri trebuia să aprobe pachetul de asistenţă financiară deoarece fondurile vor veni de la ESM. Aprobarea Parlamentului austriac nu este necesară, dar o dezbatere pe această temă ar urma să aibă loc în curând.
Parlamentul german ar urma să aprobe miercuri programul destinat Greciei, deşi zeci de membri ai partidului cancelarului Angela Merkel au ameninţat că vor vota împotrivă.
Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seară, cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, care trebuie să adopte o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar, pentru a obţine ajutorul de 86 de miliarde de euro.
Unele dintre statele membre ale zonei euro, inclusiv Germania, trebuie să-şi consulte Parlamentele cu privire la noul plan de asistenţă financiară.