Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, declarații sfidătoare la adresa NATO și sancțiunilor impuse de UE

Vladimir Putin, declarații sfidătoare la adresa NATO și sancțiunilor impuse de UE

3 minute de citit Publicat la 18:07 11 Ian 2016 Modificat la 18:07 11 Ian 2016
reactia-rusiei-dupa-invitarea-muntenegrului-in-nato-vor-exista-represalii-346450.jpg
Foto: Agerpres/Epa
Vladimir Putin a apărat printr-o atitudine sfidătoare poziţiile Moscovei faţă de Ucraina, extinderea NATO şi anexarea Crimeei, într-un interviu publicat în ediţia de luni a Bild, în care denunţă ca "absurde" sancţiunile impuse Rusiei de către UE, relatează DPA.

"Ceea ce face Uniunea Europeană cu aceste sancţiuni este nimic altceva decât un teatru al absurdului", a declarat Putin în acest interviu acordat celui mai popular tabloid german.

Referendumul organizat în Crimeea în 2014 cu scopul despărţirii acestei regiuni ucrainene de Ucraina şi alipirii ei la Rusia a fost "democraţie, voinţa poporului", a apreciat şeful statului rus.

"Reunificarea Crimeei şi Rusiei este dreaptă. Sancţiunile Occidentului nu vizează ajutorarea Ucrainei, ci să împingă geopolitic Rusia înapoi. Ele sunt stupide şi pur şi simplu fac rău ambelor părţi", a apreciat liderul de la Kremlin.

El a respins de asemenea criticile cu privire la rolul Rusiei în rebeliunea separatistă prorusă din estul Ucrainei, apreciind că acordul de pace dintre Kiev şi rebelii proruşi nu a fost implementat corespunzător.

"Reforma constituţională este menită să ofere autonomie estului Ucrainei şi trebuia să fie adoptată până la sfârşitul lui 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar anul s-a terminat. Nu este vina Rusiei", a declarat Putin.

Preşedintele rus a criticat cel mai dur NATO, despre care a afirmat că este de vină pentru tensiunile actuale cu Rusia, din cauza extinderii Alianţei la foste ţări-satelit sovietice din Europa de Est.

"NATO şi SUA au vrut o victorie totală asupra Uniunii Sovietice. Au vrut să stea singure pe tronul Europei. Acum stau acolo, iar noi vorbim despre toate aceste crize pe care, altfel, nu le-am fi avut", a spus Putin.

El a respins ideea potrivit căreia aceste ţări au cerut să adere la NATO, iar din acest motiv nu au putut fi refuzate.

"Am auzit acest lucru de mii de ori. Statele care erau deja în NATO, statele membre, ar fi putut să-şi urmărească propriile interese - şi să se abţină de la o extindere spre est", a reproşat Putin.

"Tot ceea ce le-ar fi trebuit pentru ca să se abţină de la a face acest lucru era voinţa politică. Însă nu au vrut", a continuat el.

Putin a denunţat faptul că Statele Unite îşi continuă planurile de a instala un sistem de apărare antirachetă în Europa, cu scopul de a contracara un atac nuclear din partea Iranului, în pofida faptului că s-a ajuns la un acord în vederea stopării programului iranian nuclear militar.

Întrebat dacă Rusia a comis greşeli în trecut, Putin a răspuns "da, am făcut greşeli! Am întârziat. Dacă ne-am fi prezentat interesele naţionale mai clar, de la început, lumea încă ar fi în echilibru astăzi".

Întrebat ce părere are despre relaţiile ruso-germane, şeful statului rus a apreciat că cele două popoare au o relaţie bună.

"Chiar şi cu ajutorul propagandei antiruse din mass-mediae, Germania nu a reuşit să deterioreze această simpatie", a apreciat Putin.

Însă el a recunoscut că sancţiunile UE au condus la o înjumătăţire a nivelului schimburilor comerciale bilaterale - de la 80 de miliarde de dolari în 2005, la 40 de miliarde în prezent.

Sancţiunile au un impact asupra economiei ruse, însă Putin susţine că Rusia îşi "stabilizează în mod treptat economia".

Statele Unite, însă, au relevat în mai multe rânduri pagubele pe care aceste sancţiuni le provoacă economiei ruse, în pofida faptului că par să fi schimbat prea puţin calculele Moscovei cu privire la Ucraina.

×
x close