Sute de mii de egipteni îi cer din nou lui Mubarak să plece. Protestatarii au ieşit în număr mare pe străzi în a 11-a zi de proteste. Demonstraţia, supranumită
Vinerea plecării, a fost până acum calmă. Cu toate acestea, s-au auzit focuri de armă în mai multe zone din Cairo. Bilanţul victimelor a trecut de 300 de morţi şi 5.000 de răniţi.
Peste 100.000 de egipteni s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo, în condiţiile în care vineri expiră ultimatumul dat de Opoziţie lui Mubarak.
URMĂRIŢI IMAGINI ÎN DIRECT DE LA PROTESTELE DIN EGIPT
UPDATE 23.45. Manifestanţii antiguvernamentali care ocupă piaţa Tahrir, din centrul oraşului Cairo, nu vor fi evacuaţi cu forţa, a dat asigurări, vineri seara, premierul egiptean, Ahmad Shafik, citat de Ministerul Informaţiilor, transmite
AFP.
Ministerul afirmă într-un comunicat că "premierul Ahmad Shafik a reiterat angajamentul guvernamental potrivit căruia manifestanţii nu vor fi constrânşi să părăsească piaţa Tahrir".
"Shafik a insistat asupra faptului că manifestanţii sunt liberi să rămână în piaţa Tahrir şi că nimeni nu va fi arestat pentru că a participat la manifestaţii, cu condiţia să nu fi comis nici un act de violenţă sau de vandalism", adaugă comunicatul.
Mii de persoane ocupă zi şi noapte piaţa Tahrir (Eliberării), care a devenit de o săptămână centrul revoltei faţă de regimul preşedintelui Hosni Mubarak.
UPDATE 22.10. Premierul egiptean, Ahmed Shafic, a exclus ca preşedintele Hosni Mubarak să îi transfere puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman, într-un interviu acordat vineri seara postului de televiziune Al-Arabiya, relatează
AFP.
"Exclud ca propunerea de transfer să fie acceptată", a declarat Shafic într-un interviu acordat televiziunii arabe, din care au fost difuzate fragmente vineri seara.
"Nu există motive ca preşedintele să se dezică, prezenţa lui este un fel de garanţie a stabilităţii" pentru ţară, a afirmat el.
Shafic a fost numit premier la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei remanieri realizate de preşedintele Hosni Mubarak, vizat de o contestare fără precedent de la preluarea puterii, în urmă cu aproximativ 30 de ani.
UPDATE 21.20. Laureatul Nobel pentru Pace şi opozant al regimului lui Mubarak, Mohamed ElBaradei, a declarat că nu are obiecţii în a se prezenta la alegerile prezidanţiale în calitate de candidat, dacă i-o va cere poporul. Conform AFP, ElBaradei susţine că doreşte să asigure o tranziţie către un regim democratic în Egipt.
UPDATE 19.35. Ministrul francez de externe, Michèle Alliot-Marie, anunţă printr-un comunicat că nu mai are informaţii de la trei jurnalişti şi un cercetător aflaţi în Egipt. Numeroşi jurnalişti egipteni şi străini au fost arestaţi, agresaţi sau bruscaţi în timp ce relatau despre revolta populară fără precedent împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak, transmite AFP.
UPDATE 17.45. Au loc demonstraţii relativ paşnice în piaţa Tahrir, din Cairo, deocamdată. Susţinătorii lui Mubarak ar putea declanşa manifestări violente odată cu lăsarea serii.
Demonstraţii relativ paşnice în Piaţa Tahrir, din Cairo
Update 15.50 - Biroul din Cairo al televiziunii Al Jazeera a fost atacat de persoane încă neidentificate care au distrus echipamentele, relatează AFP.
Update 15.30 - Mai multe sute de susţinători ai preşedintelui Mubarak s-au strâns în apropierea pieţei. Oamenii sunt în continuare calmi. Nu s-au înregistrat violenţe.
Update 15.00 - AFP: Un prim avion încărcat cu material medical trimis de Comitetul internaţional al Crucii Roşii (CICR) a aterizat la Cairo. Personalul medical nu a fost lăsat să ajungă la răniţi
CORESPONDENŢĂ DIN CAIRO:
Update 13.20 - 18 jurnalisti au fost reţinuţi la Cairo, informează CNN. Jurnaliştii străini sunt acuzaţi de agravarea situaţiei din Egipt, relatează AlJazeera.
Update 13.00 - Oficialii americani şi cei egipteni discută planurile pentru demiterea imeditată a lui Mubarak. Sute de mii de oamenii s-au strâns în Piaţa Tahrir. Oamenii aşteaptă răspunsul lui Mubarak
. Fraţii Mulsulmani refuză dialogul cu regimul preşedintelui Hosni Mubarak.
Update 12.30 - Persoanele aflate în Piata Tahrir au început rugaciunile
Update 12.00-
Atac cu rachete asupra sediului Securităţii de Stat din localitatea egipteană El-ArichAMĂNUNTE DESPRE REŢINEREA JURNALIŞTILOR ANTENA 3:Opozanţii lui Mubarak bănuiesc că printre susţinătorii preşedintelui ar fi infiltraţi şi membri ai serviciilor secrete sau poliţişti. Asta pentru că aşa-zişii oameni ai legii îi atacă fără milă , mai spun demonstranţi.
Imaginile au fost surprinse pe străzile din Cairo. Un grup de protestatari este lovit în plin de o maşină a poliţiei fără ca oamenii să ameninţe în vreun fel. Mai mulţi protestatari au rămas întinşi pe asfalt în timp ce şoferul maşinii a trecut în viteză mai departe.
Mubarak nu vrea să renunţe la putere În tot acest timp, preşedintele Mubarak a reconfirmat într-un interviu acordat cunoscutei jurnaliste Christiane Amanpour, că nu are de gând să renunţe, acum, la putere.
Bătăile au continuat şi în a zecea zi în Piaţa Tahrir din Cairo. Simpatizanţii lui Mubarak i-au atacat pe contestatarii preşedintele egiptean. Militarii au fost nevoiţi să deschidă focul pentru a opri cele două tabere.
Românii din Egipt au fost şi ei prinşi în mijlocul acestui conflict. Oamenii spun că oficialii de la ambasada României din Cairo nu îi ajută să plece din ţară.
Termenul pe care protestatarii i l-au acordat lui Mubarak ca să plece de la putere a ajuns la final. Ziua a fost declarată "Vinerea plecării" iar opoziţia a anunţat că va organiza un nou miting de mare amploare.