Antena 3 CNN Externe Viktor Orban se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a lansat un nou atac la liderii europeni

Viktor Orban se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a lansat un nou atac la liderii europeni

Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunţat că se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a lansat un nou discurs anti-european.

Viktor Orban se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a lansat un nou atac la liderii europeni
Sursa foto: Getty Images | Laszlo Balogh / Stringer
de Alin Tarnovschi    |    17 Sep 2022   •   18:11

Aflat în vizită la Kötcsé, un sat situat în vestul Ungariei, în apropierea lacului Balaton, premierul Ungariei a marcat începutul unui nou sezon politic la Budapesta cu un discurs anti-UE şi pro-Rusia, potrivit Europa Liberă.

Viktor Orban a declarat că se va opune sancţiunilor UE pentru Rusia, în contextul războiului din Ucraina şi a precizat că "trebuie depuse eforturi pentru a preveni această situaţie".

Premierul a spus că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2030, iar Ucraina ar pierde oricum o treime sau chiar jumătate din teritoriu. Mai mult, Orban a precizat că războiul ar fi putut fi unul local dacă nu intervenea Occidentul.

Referitor la sancţiunile UE împotriva Rusiei, Viktor Orban a explicat că "Europa se loveşte singură în picior", iar criza energetică provocată de sancţiuni ar putea bloca până la 40% din industria europeană în această iarnă.

Viktor Orban a lansat, în acelaşi discurs, un nou atac împotriva liderilor europeni. Şeful Guvernului de la Budapesta a spus că adoptarea pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei arată că Europa nu are un lider care să recunoască interesele continentului şi să acţioneze în consecinţă.

Viktor Orban, despre tăierea fondurilor UE pentru Ungaria: "O glumă plictisitoare"

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că solicitarea Parlamentului European de a tăia fondurile pentru Ungaria din cauza regresului democratic a fost o "glumă plictisitoare".

Europarlamentarii au votat joi pentru a condamna deteriorarea democrației în Ungaria sub conducerea lui Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra conducerii UE pentru a tăia fondurile Ungariei.

"În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție", a declarat Orban, după întâlnirea cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Invocând "riscuri de corupție", se așteaptă ca, în curând, Comisia Europeană să recomande suspendarea sumelor alocate Budapestei din bugetul comun al blocului de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-27.

Aceasta ar fi prima măsură a UE în cadrul noului pachet de sancțiuni financiare, denumit "bani pentru democrație". Măsurile au fost convenite în urmă cu doi ani, după ce liderii UE i-au acuzat pe Orban și aliații săi din Polonia că "au dat înapoi cu privire la principiile democratice liberale".

În ultimele săptămâni, Budapesta a fost supusă la presiuni pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul și a debloca finanțarea pentru economia Ungariei.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Ungaria Rusia
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close