Venezuela a decis marţi să-şi închidă frontierele şi să creeze un dispozitiv de securitate mai puternic în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică, după ce a denunţat un complot american care ar fi vizat asasinarea preşedintelui interimar Nicolas Maduro, relatează AFP, citată de Agerpres.
Autorităţile vor exercita un „control strict al deplasărilor la frontieră pentru persoane, vehicule şi mărfuri pe cale terestră”, a anunţat ministrul venezuelean de interne Nestor Reverol.
Alegerile de duminică sunt organizate după ce preşedintele Hugo Chavez a murit pe 5 martie din cauza unui cancer. Maduro, care a fost desemnat succesorul său politic, este dat favorit al scrutinului, în faţa liderului opoziţiei, Henrique Capriles.
Decizia guvernului de Caracas nu reprezintă o noutate, frontierele cu Brazilia şi Columbia fiind de obicei închise în ajunul alegerilor prezidenale.
Măsura va rămâne în vigoare până luni dimineaţă şi vine în contextul în care Maduro a acuzat recent foşti diplomaţi americani că au angajat asasini plătiţi ai „dreptei salvadoriene” care, în opinia sa, ar fi intrat deja în Venezuela pentru a-l ucide.
Închiderea graniţelor a fost decisă în urma unor rapoarte ale serviciilor secrete care evidenţiau „elemente generatoare de violenţă” care încearcă „să creeze un climat de destabilizare”, a adăugat Reverol, care a anunţat lansarea unor operaţiuni de căutare pentru a deconspira persoanele intrate ilegal pe teritoriul său.
Un dispozitiv special de 125.000 de membri ai forţelor publice este prevăzut a fi desfăşurat în Venezuela pentru a superviza în special cele 13.600 de birouri de vot.
Securitatea va fi de asemenea întărită în jurul instalaţiilor electrice, autorităţile anunţând că au interogat 17 angajaţi publici pe cale de a comite acte de sabotaj pentru a perturba procesul electoral.