"Serbia este o ţară candidată (care) negociază în prezent cu UE (aderarea), iar noi ne aşteptăm ca această poziţie, şi anume direcţia proeuropeană a Serbiei, să fie confirmată în timpul acestei vizite", a declarat Maja Kocijancic.
Vladimir Putin urmează să efectueze joi, la Belgrad, o vizită cu o puternică încărcătură simbolică în Serbia, un stat candidat începând din ianuarie la aderarea la UE şi - în mod tradiţional - un aliat al Moscovei.
Preşedintele rus, acuzat de Occident că a trimis trupe ruseşti să lupte în estul Ucrainei alături de rebeli separatişti proruşi, ceea ce acesta a negat întotdeauna, urmează să se exprime cu ocazia unei mari defilări militare, la Belgrad.
Belgradul s-a distanţat de sancţiunile economice impuse Rusiei de către UE pentru atingeri aduse suveranităţii Ucrainei.
"Când am decis să negociem cu UE, nu am vorbit despre sancţiuni împotriva Rusiei", a declarat în weekend preşedintele Tomislav Nikolici într-un interviu.
Însă UE aşteaptă de la un stat candidat să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii, a subliniat Kocijancic.
"Serbia, ca toate ţările candidate sau potenţial candidate, s-a angajat la o convergenţă, o aliniere în politica de securitate şi apărare comună, inclusiv în privinţa unor măsuri restrictive" ca sancţiuni, a spus ea.
Progresele în acest sens "sunt verificate cu regularitate", şi anume prin rapoarte de etapă asupra procesului de aderare, a continuat Kocijancic.
Preşedintele-ales al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exclus aderarea vreunui stat la UE în următorii cinci ani.
Vizita lui Putin în Serbia are loc înaintea unei întâlniri între Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko la Milano, în cursul summitului ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care vor participa reprezentanţi UE şi ai unei serii de ţări asiatice, în perioada 16-17 octombrie.