Antena 3 CNN Externe Un ONG al minorităţilor etnice cere Bucureştiului şi Budapestei să înceteze disputa pe tema steagului secuiesc

Un ONG al minorităţilor etnice cere Bucureştiului şi Budapestei să înceteze disputa pe tema steagului secuiesc

1 minut de citit Publicat la 18:52 28 Feb 2013 Modificat la 18:52 28 Feb 2013
Un ONG al minorităţilor etnice cere Bucureştiului şi Budapestei să înceteze disputa pe tema steagului secuiesc
Foto:covasna.info.ro
Organizaţia neguvernamentală Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene (FUEN) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "escaladarea confruntării" între guvernele român şi ungar, în legătură cu arborarea steagului secuiesc, relatează MTI, citat de Mediafax.
   
ONG-ul a făcut un apel la ambele guverne să înceteze disputa, care, potrivit organizaţiei, poate afecta minorităţile implicate.
   
Organizaţia a menţionat că motivul disputei este că fostul prefect al Ţinutului Secuiesc, regiune cu o populaţie majoritar maghiară din Transilvania, l-a sancţionat pe un primar local care arborase steagul secuiesc pe clădirea primăriei.
   
FUEN consideră "inacceptabilă" interzicerea arborării steagului din partea autorităţilor române. Acestea ar trebui să permită secuilor să arboreze steagurile pe clădiri oficiale, deoarece "orice altceva ar fi neadecvat, potrivit viziunii europene asupra minorităţilor".
   
Cu toate acestea, organizaţia a adăugat că partidul aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, "se consideră vocea tuturor maghiarilor de peste graniţe, ceea ce poate fi problematic pentru relaţiile diplomatice între România şi Ungaria, în contextul în care Budapesta promovează frecvent o agendă politică ce nu este mereu concordantă cu interesele persoanelor care reprezintă legitim maghiarii din România".
   
"Guvernul de la Bucureşti a motivat că steagul secuiesc este un simbol al unei entităţi teritoriale non-existente" şi că "Ungaria doreşte separarea acesteia de statul român", afirmă textul.
   
"Ar trebui să fie datoria Uniunii Europene, protectoare a minorităţilor, să intervină în probleme de acest fel şi să susţină minorităţile", a adăugat memoriul.
   
Martha Stocker, vicepreşedintele FUEN, a declarat că această situaţie arată încă o dată că Europa trebuie să facă mai multe pentru rezolvarea problemelor minorităţilor.

×
x close