La mai mult de un an de la dispariţia avionului malaezian MH370, cu 239 de persoane la bord, un cercetător explică prin formule matematice motivul pentru care epava aeronavei nu a putut fi localizată nici până acum, scrie
huffingtonpost.com.
Într-un material care a apărut într-o publicaţie a Societăţii Americane de Matematică (Notices of the American Mathematical Society), matematicianul Goong Chen de la Universitatea Texas A&M din Qatar, împreună cu echipa sa, explică lipsa resturilor epavei, arătând că acesta s-ar fi "evaporat pur şi simplu" în condiţiile în care a plonjat în ocean într-un unghi de 90 de grade.
În cadrul studiului condus de Goong Chen, la care au participat cercetători de la Penn State, Virginia Tech şi MIT, au fost simulate cinci scenarii care ar fi făcut posibilă scufundarea aeronavei fără să se fi dezintegrat la contactul cu apa.
Catastrofe aviatice anterioare au arătat că, la contactul cu apa, aeronavele fie s-au dezintegrat complet, fie au plutit la suprafaţa apei.
Diferenţa o face unghiul la care a avut loc contactul apa şi starea în care era aeronava în momentul prăbuşirii, susţine cercetătorul. Goong Chen punctează însă că modul în care a sfârşit zborul MH370 va rămâne un mister până în momentul în care va fi găsită şi supusă analizei cutia neagră a aeronavei.
Pe 8 martie, cursa MH370 a companiei aeriene malaeziene a dispărut fără urmă, la scurt timp de la decolarea din Kuala Lumpur. 239 de oameni erau la bord, în majoritate chinezi. Până acum, au fost efectuate căutări în Oceanul Indian, în zonele unde s-ar fi putut putut prăbuşi aeronava, însă fără succes.