Declaraţia lui Pangalos survine la o zi după ce publicaţia germană Der Spiegel a scris că ambasada SUA la Atena a fost folosită de serviciile secrete americane drept centru de spionaj electronic.
O serie de documente furnizate de Edward Snowden arată că serviciile secrete americane au montat instalaţii de interceptare ce puteau fi controlate de la distanţă pe acoperişul ambasadei SUA la Atena.
„Serviciile secrete greceşti au reuşit să asculte convorbirile ambasadorilor SUA la Atena şi Ankara”, a afirmat Pangalos la postul de radio To Vima FM.
Întrebat dacă o asemenea acţiune este legală, fostul ministru a răspuns: „Glumiţi? A fost o acţiune de spionaj, şi încă una de succes”.
Mai mult decât atât, atât premierul, cât şi ministrul Apărării ştiau de aceste operaţiuni, pe care Pangalos le consideră un lucru normal, care „se întâmplă în cazul fiecărui guvern”.
„M-am amuzat auzindu-l pe ambasador cum îi spunea cuiva: «Ce mai face acest nemernic de Pangalos?», iar celălalt i-a răspuns: «Acest nemernic m-a sunat astăzi»”, şi-a amintit fostul ministru de Externe.
În anul 1999, Pangalos a fost nevoit să demisioneze din postul de ministru de Externe, după ce s-a descoperit că liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, s-a ascuns la reşedinţa ambasadorului Greciei în Kenya.
Ulterior, guvernul grec a fost nevoit să-l predea pe Ocalan Turciei.
Se presupune că Statele Unite au informat guvernul turc de ascunzătoarea lui Ocalan.