Antena 3 CNN Externe Un deputat britanic solicită explicaţii cu privire la întârzierile în acordarea permiselor de muncă pentru români

Un deputat britanic solicită explicaţii cu privire la întârzierile în acordarea permiselor de muncă pentru români

1 minut de citit Publicat la 14:14 06 Aug 2012 Modificat la 14:14 06 Aug 2012
Un deputat britanic solicită explicaţii cu privire la întârzierile în acordarea permiselor de muncă pentru români
Foto: wikipedia.org
Opoziţia din Marea Britanie cere autorităţilor să dea explicaţii cu privire la întârzierile foarte mari în acordarea permiselor de muncă pentru cetăţenii români. Deputatul Keith Vaz, care în calitate de ministru a negociat aderarea României la Uniunea Europeană, crede că restricţiile în domeniu ar trebui eliminate cu totul.

Fost ministru pentru afaceri europene în guvernele britanice laburiste, Keith Vaz , prezidează acum comisia de afaceri interne din Camera Comunelor. În această calitate, este îngrijorat de greutăţile întâmpinate de românii care vin în Marea Britanie pentru studii sau la muncă.

"Este vorba de cetăţeni ai Uniunii Europene, care ar trebui sa aibă drepturi egale de a se stabili în această ţară. Întârzierile sunt inacceptabile. Există cazuri de cetăţeni români care nu au primit răspuns după şapte luni şi jumătate de la depunerea cererii pentru un permis de muncă" explică Keith Vaz.

"Datorită muncii susţinute a cetăţenilor români sau a altor străini, avem acum clădiri frumoase ca stadionul olimpic. Dar chiar şi acei muncitori trebuie să aştepte foarte mult timp permisele", a continuat Keith Vaz.

Keith Vaz a cerut explicaţii ministrului de interne şi Agenţiei Britanice pentru Frontiere. El doreşte să afle dacă întârzierile sunt provocate doar de birocraţie sau, mai grav, de discriminare. "Cel mai bine ar fi ca restricţiile să fie pur şi simplu ridicate, pentru ca oamenii să nu mai aibă nevoie de permise de muncă".

Ambasadorul român la Londra crede, însă, că este puţin probabil ca restricţiile să fie ridicate înainte de 1 ianuarie 2014, când ele trebuie oricum eliminate, potrivit tratatului de aderare. Până atunci, ambasada face totul ca să-i ajute, totuşi, pe români. "Demersurile noastre vizează, în etapa actuală, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor şi, inevitabil, o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte criteriile cu care autorităţile", a precizat Ion Jinga.

Deocamdată, în aşteptarea permisului de muncă, românii sunt nevoiţi să lucreze ca "liber-profesionişti", deşi, în practică, sunt angajaţii unor companii. Este un statut incert, care nu le garantează asigurările medicale şi permite unor patroni mai puţin cinstiţi să-i exploateze.

×
x close