Duminică dimineaţă, un soldat din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat, şi a ucis ocupanţii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care le-a ars cadavrele.
Talibanii "vor răzbuna fiecare dintre martirii ucişi sălbatic de invadatori", se poate citi pe site-ul insurgenţilor islamişti, care evocă masacrul de duminică, descris de preşedintele american Barack Obama drept "tragic şi consternant".
"Majoritatea victimelor sunt copii nevinovaţi, femei şi bătrâni, masacraţi de barbarii americani care le-au furat viaţa preţioasă fără milă şi şi-au pătat mâinile de sânge", adaugă talibanii în comunicatul lor.
Duminică, în jurul orei 3.00 (00.30, ora României), "un soldat a ieşit din baza sa şi a început să tragă. El s-a întors apoi în biroul său şi a fost plasat în detenţie", a precizat un oficial occidental. Bărbatul era bine echipat şi a avut cel mai probabil "ochelari cu vedere nocturnă" pentru a-şi comite fapta, potrivit unei alte surse occidentale.
"Teroriştii americani caută scuze pentru cel care a comis această crimă inumană pretinzând că (...) este bolnav mental", continuă insurgenţii. "Dacă autorii acestui masacru erau cu adevărat bolnavi mental, acest lucru ar arăta o nouă contravenţie morală a armatei americane, pentru că înarmează, în Afganistan, nebuni care întorc arma fără să gândească împotriva unor afgani fără apărare", conchid talibanii.
Unsprezece persoane au fost masacrate într-o casă, patru într-o altă casă şi una într-o a treia locuinţă, aflate în două sate diferite.
"Guvernul a condamnat de nenumărate ori operaţiunile desfăşurate în numele războiului împotriva terorismului, care cauzează pierderi civile. Dar când afgani sunt ucişi intenţionat de forţele americane, este vorba despre un asasinat şi o acţiune impardonabilă", a subliniat duminică preşedintele afgan Hamid Karzai, care a cerut "explicaţii guvernului american".
"Nu pot explica motivele din spatele acestei acţiuni absurde, dar în nici un caz nu a fost autorizat de ISAF", a remarcat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF.