Antena 3 CNN Economic Companii Transgaz, PRIVATIZAT. Statul a vândut integral pachetul minoritar de acţiuni, pentru 72 milioane euro

Transgaz, PRIVATIZAT. Statul a vândut integral pachetul minoritar de acţiuni, pentru 72 milioane euro

2 minute de citit Publicat la 10:02 17 Apr 2013 Modificat la 10:02 17 Apr 2013
Transgaz, PRIVATIZAT. Statul a vândut integral pachetul minoritar de acţiuni, pentru 72 milioane euro
Statul a transferat întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz (TGN) scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, obţinând 72 milioane de euro, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, informează Mediafax.
  
"Preţul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe acţiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizări pe care le vom avea în acest mod", a afirmat Niţă.
   
Comparativ cu preţul de la închiderea de marţi, de 197 lei, investitorii instituţionali au cumpărat titlurile cu un discount de 9,13%.
   
Niţă a spus că această ofertă publică secundară este un succes şi "un bun început" pentru alte listări ale pachetelor minoritare din companiile de stat.
   
"Aşa cum anticipam, aseară s-a finalizat subscrierea la oferta noastră la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem mulţumiţi de listare, este un succes. Este un început bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat şi pentru piaţa de capital. Să fie clar pentru toţi cei care îmi tot găsesc tot felul de chichiţe, vor mai urma privatizări", a mai spus Niţă.
   
Oferta a fost suprasubscrisă pe toate cele trei tranşe, iar investitorii străini au cumpărat 70% din titlurile scoase la vânzare.
   
"Este un început încurajator, care arată că atunci când există o ofertă atractivă piaţa de capital din România dispune de suficientă lichiditate. Piaţa de capital românească avea nevoie de o poveste de success, iar listarea secundară a Transgaz a venit la momentul potrivit, ca o gura de aer proaspăt. Cred, însă, că efectele pozitive le vom simţi mai bine odată cu următoarele listări. Sper ca acestea vor descătuşa energiile latente de pe piaţa locală de capital şi vor reda încrederea că Bursa de Valori este o alternativă viabilă pentru companiile solide, dornice de finanţare", a declarat Lucian Anghel, preşedintele CA al BVB.
   
Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vânzare, au cumpărat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei şi 170 lei, în funcţie de zilele în care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori, titlurile fiind cumpărate de 1258 de persoane fizice.
   
Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail, care au subscris minim 1.001 acţiuni, au cumpărat titlurile la preţul de 179 lei, stabilit pentru tranşa investitorilor instituţionali. Subscrierile pe această tranşă au depăşit de 3,5 ori numărul de titluri alocat.
   
Oferta a fost lansată la un preţ minim de 171 lei/titlu şi unul maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) şi 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.
   
"Nu cred că s-a gândit cineva că 230 lei este un preţ realist. Un pachet atât de mare faţă de lichitatea zilnică nu putea fi vândut cu primă (peste preţul din piaţă, n.r), ci cu discount", a afirmat Dana Mirela Ionescu, preşedinte şi director general al Raiffeisen Capital&Investment.
   
Oferta s-a derulat în perioada 4-16 aprilie. Operaţiunea a fost intermediată de consorţiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Foto: Agerpres

×
x close