Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, este de părere că o opţiune care trebuie să fie luată în calcul, privind criza din Ucraina, este fie ca statul să fie descentralizat, fie ca ţara din estul Europei să devină o ţară federalizată.
"
De la semnarea Acordului de la Minsk, de încetare a ostilităţilor, aproape o mie de oameni au murit în confruntările armate. Nu mai fac apel la un armistiţiu. Orice astfel de iniţiativă va fi sortită eşecului, dacă vom continua să ne limităm la controlul situaţiei pe plan local. Avem nevoie de o soluţie globală", a declarat Van Rompuy, într-un discurs ţinut la Institutul de Studii Politice.
Potrivit oficialului european, federalizarea Ucrainei ar putea deveni o soluţie la rezolvarea crizei din această ţară, transmite
RIA Novosti.
Liderul Consiliului European a subliniat faptul că trebuie determinat locul Ucrainei în Europa. Kievul ar trebui să fie mai aproape de valorile europene, aşa cum îşi doresc majoritatea ucrainenilor, dar în acelaşi timp, Ucraina trebuie să-şi stabilească în mod corect relaţiile cu Rusia, menţionează Van Rompuy.
Înaltul reprezentant al UE pentru Relaţii Internaţionale şi Politici de Securitate, italianca Federica Mogherini, a declarat recent că este nevoie de un nou început în relaţiile dintre Occident şi Rusia.
Mogherini spune că UE a recomandat autorităţilor de la Kiev să respecte cultura şi limba oamenilor care trăiesc în Ucraina şi să ia în considerare acordarea unui statut de autonomie regiunilor din estul ţării.
Ulterior, oficialii europeni au corectat această declaraţie şi au susţinut că Mogherini a vrut să spună că Acordul de la Minsk trebuie executat complet, inclusiv reformele referitoare la descentralizarea Ucrainei.
Biroul de presă al Externelor europene a precizat că Mogherini a vorbit despre această problemă când încă nu preluase mandatul de şef al Relaţiilor Externe de la Bruxelles, şi nu se ştie de ce ziarul austriac
Kurier a publicat de abia acum acest interviu.