În viitorul apropiat, România ar putea să se confrunte cu o epidemie de SIDA. Aşa atenţionează Time Magazine care precizează că ţara noastră a devenit principala sursă de prostituate în UE.
Potrivit unui articol publicat de revista americană, consumul de droguri injectabile în Europa de Est şi Asia Centrală ar putea duce, rapid, la o epidemie de HIV/SIDA. Grupul ONU de luptă împotriva SIDA arătă că numărul cazurilor de HIV/SIDA a crescut 66 % în ţările est-europene, ajungându-se la 1,5 milioane de bolnavi.
În ultimul deceniu, ONG-urile au derulat în România programe de prevenire a HIV/SIDA, ceea ce a menţinut procentajul cazurilor de HIV/SIDA la numai 1%. Însă, în contextul în care România a intrat în Uniunea Europeană, Banca Mondială nu o mai consideră o ţară în curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibilă pentru diverse împrumuturi internaţionale, mai arată Time Magazine.
Începând cu luna iunie a acestui an, UNICEF, Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi Open Society Institute au retras toate finanţările pentru programe vizând HIV/SIDA în România.
Vezi pictorialul Time cu dependenţii de droguri din România
Spre deosebire de restul Europei de Est, cei mai mulţi bolnavi de SIDA din România nu sunt consumatorii de droguri sau prostituatele, ci copiii din orfelinate. Asistentele din orfelinate, în încercarea de a videca copiii de anemie, au început le fac acestora transfuzii de sânge zilnic, refolosind seringile pentru mai mulţi copii.
Potrivit datelor obţinute de Time Magazine, 10.000 de orfani s-au îmbolnăvit de HIV/SIDA, iar 3.000 dintre aceştia au murit deja. În anul 2000, aproximativ 60 % din copiii europeni bolnavi de SIDA proveneau din România.
Un alt factor care a dus la răspândirea SIDA în România este libertatea de mişcare în UE, arată Time Magazine. În 2008, România a depăşit Rusia în ceea ce priveşte numărul de prostituate din UE, lucru care reprezintă o ameninţare în plus privind o epidemie.
Mai mult, Ministerul Sănătăţii a epuizat deja, în luna august, bugetul pentru întreg anul pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA şi acum aşteaptă fonduri. În aceste condiţii, mai mult de 1.000 de pacienţi au rămas fără tratament pe o perioadă de aproximativ 180 de zile.
Antena3.ro