Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar fi mai degrabă rezultatul nerăbdării generate de oboseala instalată în rândul statelor UE din cauza disputelor repetate, decât al unei "puteri fabuloase de transformare a UE", susţine
The Economist. "Disputa privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este obositoare şi toate părţile s-au săturat de ea. Mulţi observatori se aşteaptă la un acord la sfârşitul anului, posibil în septembrie, înainte de alegerile generale din România. Încheierea unui acord se va datora însă mai degrabă nerăbdării decât unei puteri fabuloase a UE de transformare", afirmă săptămânalul britanic.
La cinci ani după aderarea la UE, România şi Bulgaria rămân în continuare cele mai sărace ţări comunitare. Progresele în privinţa combaterii corupţiei şi a reformelor justiţiei au încetinit. Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care urma să fie temporar, este în continuare activ. "Nu ne aşteptam să dureze atât de mult", a declarat un oficial de la Bruxelles.
Într-o altă perioadă, România şi Bulgaria ar fi intrat în Schengen imediat ce şi-ar fi făcut temele dar în prezent starea generală din cadrul UE este una de neîncredere. Acest lucru este generat pe de o parte de criza euro, pe de altă parte de ascensiunea partidelor extremiste, care exploatează temerile populaţiei.
Niciuna dintre cele două ţări nu este un model de stabilitate sau guvernanţă economică. Protestele din România au condus la înlăturarea Guvernului în februarie, iar investitorii străini consideră Bulgaria din ce în ce mai puţin prietenoasă.