Antena 3 CNN Externe Sute de elevi, amenințați că vor fi decapitați și le vor fi aruncate în aer școlile, în Franța. Amenințările, făcute în numele Statului Islamic

Sute de elevi, amenințați că vor fi decapitați și le vor fi aruncate în aer școlile, în Franța. Amenințările, făcute în numele Statului Islamic

Sute de elevi de la zeci de licee din Franța au primit amenințări că vor fi uciși, iar școlile lor, aruncate în aer.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2024   •   12:45

"Vă voi decapita pentru a-l sluji pe Allah cel Atotputernic", spune textul unui mesaj trimis pe 20 martie pe platforma digitală de lucru a elevilor, ENT.

"Am pus (explozibil) C4 peste tot în școală și în sălile de clasă. Sper ca trupurile voastre să explodeze în 1.000 de bucăți. Îmi voi aduce câinii să vă sfâșie, ticăloșilor", continuă mesajul, la care este atașat un clip video cu o decapitare.

Situația a fost confirmată de Académie de Paris și de autoritatea educațională din orașul Créteil 

Potrivit Ministerului francez al Educației, doar în regiunea Île-de-France circa douăzeci de școli au fost vizate de amenințări, relatează canalul BFMTV.

Contul unui elev a fost piratat, ceea ce a permis expedierea mesajelor.

Autorul, a cărui identitate nu a fost divulgată de autorități, pretinde că acționează în numele Statului Islamic și spune că își va pune în aplicare planul în cursul zilei de joi, între orele locale 11.00 și 15.00 (orele 12 - 16 în România).

Presa franceză relatează că autoritățile au avertizat unitățile de învățământ, cerându-le să evite descărcarea acestui videoclip pentru a preveni piratarea telefoanelor și a computerelor și să șteargă e-mailul în cauză fără a-l deschide.

Poliția franceză a întărit măsurile de securitate în jurul școlilor

Miercuri seară, oamenii legii verificau o școală din Hauts-de-Seine.

Ministrul francez al Educației, Nicole Belloubet, a declarat că "ia în serios orice amenințare la adresa școlilor".

Potrivit oficialităților, serviciile de anchetă specializate sunt mobilizate pentru a identifica autorul sau autorii amenințărilor, deși, deocamdată, se profilează ipoteza unei farse.

Nu este prima dată când spațiul virtual de lucru al elevilor francezi este utilizat pentru amenințări teroriste.

În ianuarie 2023, o investigației susținută de pirotehniști a avut loc la liceul Baggio din Lille, după ce autorul unui mesaj similar cu cel de miercuri a pretins că a amplasat explozibil C4 în școală.

Muzeul Luvru, ținta unei amenințări cu bombă

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere a numărului de amenințări cu bombă la adresa liceelor și a altor unități de învățământ din Franța.

Ministerul francez al Educației a inventariat 800 de astfel de amenințări între septembrie și noiembrie 2023.

O amenințare cu bombă a fost primită în ultimele ore și de muzeul Luvru. Aici, autorii amenințării au comunicat, într-un mesaj în limba engleză, că vor să arunce în aer Mona Lisa, capodopera lui Leonardo da Vinci, folosind explozibil C4, relatează Antena 3 CNN.

Nu este clar, momentan, dacă între amenințarea de la muzeu și cele vizând liceele este vreo legătură.

Sursa: BFMTV

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close