Un avion chinez de supraveghere maritimă a survolat joi insulele Senkaku, administrate de Japonia, iar avioanele de vânătoare nipone au decolat înspre acest arhipelag, a anunţat Guvernul de la Tokyo, citat de
AFP.
UPDATE 12.20 - Survolarea insulelor aflate în dispută între China şi Japonia de către un avion chinez de supraveghere este "perfect normală", a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, informează AFP.
"Survolarea Insulelor Diaoyu de către un avion chinez de supraveghere maritimă este perfect normală", a declarat Hong Lei, în timp ce Tokyo a denunţat o primă încălcare a spaţiului său aerian de către China, în istorie.
"China cere Japoniei să oprească activităţi ilegale în apele şi spaţiul aerian al Insulelor Diaoyu", a adăugat Hong, care a repetat că aceste Insule din Marea Chinei de Est, numite Senkaku de către japonezi, "fac parte integrantă din China, din antichitate".
Incursiunea chineză s-a produs în ziua în care se marchează 75 de ani de la masacrul de la Nankin, un simbol istoric al umilirii Chinei, în cursul căruia zeci de mii de civili şi militari chinezi au fost ucişi de către trupe japoneze.
UPDATE 10.00 - Guvernul japonez a denunţat joi prima încălcare din istorie a spaţiului său aerian de către China, după ce un avion de supraveghere maritimă al acesteia a survolat un arhipelag administrat de Japonia în Marea Chinei de Est.
"Aceasta este prima încălcare a spaţiului nostru aerian de către un avion chinez de când ne amintim", a explicat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării.
Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, opt avioane de vânătoare japoneze au plecat în întâmpinarea bimotorului chinez.
Japonia a protestat oficial pe lângă China, considerând această intruziune "extrem de regretabilă".
Premierul, Yoshihiko Noda, le-a cerut miniştrilor Apărării şi Afacerilor Externe ca supravegherea acestor insule să fie exercitată "cu o vigilenţă deosebită".
Paza de coastă niponă a explicat la rândul său că nava sa patrulare a reperat un avion de supraveghere maritimă chinez "la aproximativ 15 kilometri sud de insula Uotsuri".
"Nava de patrulă i-a cerut imediat acestui avion să părăsească spaţiul aerian al ţării noastre. Echipajul avionul a răspuns: Suntem în spaţiul aerian chinez", a continuat paza de coastă într-un comunicat.Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Osamu Fujimura, a explicat presei că avionul chinez a intrat în spaţiul aerian al acestor insule din Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, la scurt timp după ora 11.00 (04.00 ora României).
Insulele Diaoyu/Senkaku sunt controlate de Tokyo dar revendicate de China şi Taiwan. Apele care înconjoară aceste insule sunt bogate în peşte, iar subsolul marin ar putea ascunde zăcăminte de hidrocarburi.
Grupul de insule s-a aflat în centrul unei controverse puternice în 2010, între cei doi giganţi asiatici în urma unei coliziuni produse în largul său între o ambarcaţiune chineză şi două nave ale pazei de coastă nipone.