Statele Unite au atenţionat luni asupra posibilităţii unei intervenţii militare în Siria, dacă se vor disloca sau folosi arme chimice în această ţară, unde luptele dintre insurgenţi şi forţele guvernamentale cresc în intensitate, mai ales în Alep.
"Până acum, nu am dat nici un ordin pentru o intervenţie militară (în Siria - n.r.). Dacă vom începe să vedem arme chimice mutate sau folosite, acest lucru îmi va schimba modul de gândire", a atras atenţia preşedintele american, Barack Obama, potrivit AFP.
"Supraveghem situaţia atent, am pregătit o serie de planuri (...) şi le-am exprimat clar tuturor forţelor din regiune că este vorba despre o linie roşie pentru noi şi că vor fi consecinţe enorme" dacă se va depăşi, a adăugat Obama.
La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a repetat că o soluţie politică în Siria nu va fi posibilă fără plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, el discutând acest subiect cu noul mediator internaţional, Lakhdar Brahimi, care declarase anterior că încă nu este pregătit să ia o poziţie în acest subiect.
"Ceea ce se întâmplă pe teren sunt crime teroriste care vizează poporul sirian şi care sunt făcute de grupări înarmate susţinute de ţări cunoscute", a susţinut Ministerul sirian de Externe, încercând să nege termenul de război civil.
Damascul acuză constant Arabia Saudită şi Qatarul că aprovizionează insurgenţii cu armament.
Cel puţin 131 de persoane, dintre care 57 civili, 37 militari şi 37 rebeli, au fost ucise luni, potrivit unui bilanţ provizoriu al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care a estimat un număr de aproximativ 23.000 de morţi de la debutul revoltei, în martie 2011.