Adăugarea numelui său pe această listă ar implica o expansiune militară importantă a Statelor Unite în nord-vestul Africii, printr-o extindere a atacurilor cu avioane fără pilot şi a operaţiunilor de combatere a terorismului, susţine cotidianul american Wall Street Journal în ediţia de sâmbătă, citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului.
Un astfel de efort ar putea să se sprijine pe unităţile forţelor speciale ale armatei, cu ajutorul CIA, precizează cotidianul.
Un oficial american a declarat în ianuarie pentru AFP că Washingtonul intenţionează să instaleze o bază care să găzduiască avioanele americane fără pilot în nord-vestul Africii, pentru a ameliora supravegherea grupărilor islamiste în regiune. Această bază ar fi instalată probabil în Niger sau Burkina Faso, a precizat el.
După atentatele din 11 septembrie 2001, administraţia americană păstrează secrete listele cu persoane care trebuie "capturate sau ucise", continuă Wall Street Journal.
Pentagonul şi CIA deţin liste separate, pe care figurează numele unor lideri extremişti precum liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), sauditul Ibrahim Hassan al-Asiri, şi, înainte de a fi ucis, Osama ben Laden.
Mokhtar Belmokhtar este un fost lider Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), grupare de care s-a separat în octombrie, formându-şi propria unitate combatantă.
El a revendicat atacul împotriva instalaţiei de exploatare a gazelor din In Amenas, în Algeria, urmat de o luare de ostatici. Potrivit Algerului, 37 de străini de opt naţionalităţi, dintre care trei americani, şi un algerian au fost ucişi de un comando format din 32 de bărbaţi, dintre care 29 au fost ucişi şi trei arestaţi.
Mokhtar Belmokhtar sau gruparea sa au ameninţat în repetate rânduri că vor comite noi atacuri dacă războiul din Mali condus de Franţa nu va înceta.