Statele Unite au felicitat miercuri România şi Republica Moldova pentru inaugurarea conductei de gaze naturale Iaşi-Ungheni, care va spori securitatea energetică în regiune, în opinia deplomaţiei americane.
"Această conductă de gaze naturale de 43 de kilometri va oferi Republicii Moldova beneficiile unei diversificări a livrărilor în sectorul energetic, un acces la piaţa competitivă a Europei şi o creştere a securităţii energetice", a declarat Jenifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
Ea a adăugat că Statele Unite sunt "angajate să ajute (Republica) Moldova să atingă aceste obiective prin programe care vor îmbunătăţi mediul de reglementare şi vor reduce consumul de energie".
Premierii român Victor Ponta şi moldovean Iurie Leancă au inaugurat miercuri, cu ocazia Zilei Independenei, un gazoduct care va permite fostei republici sovietice să-şi reducă dependenţa faţă de livrăriile de gaze naturale ruseşti.
"Mulţumită acestui gazoduct, Republica Moldova nu se va mai teme că va fi privată de energie" de către gigantul rus Gazprom, unicul furnizor până în prezent, a declarat Ponta, citat de AFP, la o ceremonie la care a fost prezent şi comisarul european însărcinat cu Energia Günther Oettinger.
Leancă a mulţumit Comisiei Europene (CE), care a finanţat o parte a proiectului, precizând că primele livrări de gaze naturale sunt aşteptate la 1 septembrie.
Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta care asigură legătura între oraşul românesc Iaşi (nord-est) şi cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
Potrivit autorităţilor române, conducta va livra iniţial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.
Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.
Gazoductul se opreşte în prezent la Ungheni, un orăşel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chişinău, capitala moldoveană, în următorii doi-trei ani.
România produce aproximativ 11 miliarde de metri cub de gaze naturale pe an şi importă 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia.
Consumul în România a scăzut puternic în ultimii ani, până la 12 miliarde de metri cubi în 2013, faţă de 18 miliarde de metri cubi de gaze înainte de izbucnirea crizei economice.