Antena 3 CNN Externe SUA au cerut Iordaniei şi Turciei SĂ INTERVINĂ dacă în Siria ar fi utilizate arme chimice

SUA au cerut Iordaniei şi Turciei SĂ INTERVINĂ dacă în Siria ar fi utilizate arme chimice

SUA au cerut Iordaniei şi Turciei SĂ INTERVINĂ dacă în Siria ar fi utilizate arme chimice
28 Ian 2013   •   20:10

Statele Unite au cerut Iordaniei şi Turciei să intervină în cazul în care în Siria ar fi utilizate arme chimice, afirmă surse occidentale, fără a oferi detalii în legătură cu solicitarea americană, scrie ziarul israelian Haaretz.
   
Conform Haaretz, printre măsurile avute în vedere ar putea figura distrugerea sau preluarea controlului asupra depozitelor de arme chimice din Siria.
   
Potrivit surselor citate, de curând agenţi FBI au finalizat antrenarea a 80 de membri ai serviciilor de securitate turce care vor putea interveni în cazul utilizării arsenalului chimic de către regimul Bashar al-Assad sau de către insurgenţii sirieni.
   
De asemenea, Iordania urmează să primească echipamente specifice pentru situaţia unor atacuri chimice.
   
Turcia şi Iordania sunt în alertă din decembrie 2012 pe fondul suspiciunilor că regimul de la Damasc ar putea utiliza arme chimice. Potrivit ministrului turc de Externe, Ahmet Davutoglu, Siria are 700 de rachete Scud şi SS-21 cu raza de acţiune de 110 kilometri, dispozitivele putând atinge teritoriile Israelului, Turciei şi Iordaniei.
   
Israelul a ameninţat că va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice.

Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat zilele trecute pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi.

×
Subiecte în articol: arme chimice siria iordania turcia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un ministru a fost arestat pentru că i-ar fi făcut "vrăji" președintelui țării
x close