Statele Unite ale Americii s-au angajat în faţa a 54 de ţări din lume să garanteze securitatea lor şi să le protejeze militar.
Mai jos avem o listă a acestor state, aşa cum apare ea în programul oficial al Departamentul de Stat american.
Tratatul nord-atlantic - NATOAcordul militar a fost semnat la data de 4 aprilie 1949. Părţile semnatare au căzut de acord că dacă unul dintre aliaţii din Europa sau America de Nord este atacat, ceilalţi vor considera ca fiind un atac asupra tuturor şi vor răspunde în conformitate.
Ţările NATO: SUA, Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Marea Britanie
Înţelegerea dintre SUA, Australia şi Noua ZeelandăTratatul a fost semnat la data de 1 septembrie 1951. Potrivit acestuia, dacă una dintre părţile semnatare este victima unei agresiuni militare, atacul va fi considerat un pericol pentru pacea şi siguranţa din zona pacifică.
Tratatul bilateral cu FilipineAcordul a fost semnat la 30 august 1951, prin care ambele părţi recunosc că vor lua parte în comun la orice pericol militar din zona Pacificului.
Tratatul din Asia de sud-estSemnat la data de 8 septembrie 1954, prevede aceleaşi puncte de apărare comună şi răspuns militar în cazul unui atac venit din afara grupului de ţări semnatare.
Ţările semnatare: SUA, Australia, Franţa, Noua Zeelandă, Filipine, Tailanda şi Marea Britanie.
Tratatul bilateral cu JaponiaAcordul militar a fost semnat la data de 19 ianuarie 1960 şi prevede că orice agresiune militară asupra unui teritoriu aparţinând administraţiei nipone va fi considerată un atac care periclitează pacea şi siguranţa ţării. Tratatul a înlocuit o înţelegere de securitate semnată în septembrie 1951.
Tratatul bilateral cu Coreea de SudSemnat la data de 1 octombrie 1953, acordul prevede ca Washingtonul şi Seulul să se ajute reciproc în cazul unui atac în regiunea Pacificului.
Tratatul de la RioSemnat la data de 2 septembrie 1947. Potrivit acestui acord, un atac armat împotriva oricărui stat american din alianţă va fi considerat o agresiune a tuturor ţărilor semnatare, iar răspunsul va fi unul comun.
Ţările semnatare: SUA, Argentina, Bahamas, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Trinidad & Tobago, Uruguay şi Venezuela.
Toate aceste tratate de securitate militară relevă magnitudinea implicării SUA pe plan global. Chiar dacă Israelul nu este inclus în această listă, este de notorietate alianţa dintre cele două state.