Antena 3 CNN Externe Studiu: Efectul placebo funcţionează chiar dacă pacientul ştie că primeşte o pastilă falsă

Studiu: Efectul placebo funcţionează chiar dacă pacientul ştie că primeşte o pastilă falsă

<1 minut de citit Publicat la 19:46 23 Dec 2010 Modificat la 19:46 23 Dec 2010
Studiu: Efectul placebo funcţionează chiar dacă pacientul ştie că primeşte o pastilă falsă
Foto: geekologie.com
Efectul placebo funcţionează chiar dacă pacientul ştie că primeşte o pastilă falsă. Cercetătorii de la Harvard Medical School au oferit astfel de pilule, de două ori pe zi, unui număr de 40 de persoane, care suferă de sindromul colonului iritabil şi le-au explicat că sunt nişte pastile cu zahăr. Recipientul din care le-au scos avea înscris chiar cuvântul placebo. Alţi 40 de subiecţi nu au primit nimic. Grupul care a luat, cu bună ştiinţă, un placebo a dat semne reale de îmbunătăţire a sănătăţii, relatează Los Angeles Times, citat de Newser.com.

59% dintre cei care au luat placebo au spus că se simt mai bine, spre deosebire de 35% care nu au primit acest fals tratament. Cercetătorii speră acum că pastilele placebo vor fi folosite, în mod etic, pentru tratarea durerilor cronice sau a depresiei.

„Logica obişnuită la acest tip de tratament este că trebuie să faci un pacient să creadă că ia un medicament; trebuie să foloseşti minciuna şi înşelăciunea”, a declarat cercetătorul care a condus acest studiu. El a adăugat că pentru ca acest tratament să aibă succes trebuie să existe o relaţie pozitivă între doctor şi pacient.

 

×
x close