Un raport publicat de Jurnalul Britanic de Psihiatrie dezvăluie că în perioada 2008 - 2010, situaţia finaciară precară a determinat cel puţin 10.000 de persoane de persoane să-şi pună capăt vieţii.
Studiul a folosit date colectate din 24 de ţări europene, SUA şi Canada.
Dacă până în 2007 se putea vorbi de o diminuare a ratei sinucigaşilor în Canada şi Europa, de la începutul anului 2008, odată cu debutul recesiunii, numărul actelor de suicid a cunoscut o creştere continuă.
Rata sinuciderilor, care oricum era pe o pantă ascendentă în SUA, a evoluat semnificativ din cauza crizei economice, cu cel puţin 4700 de decese adiţionale.
"Sinuciderea este decât vârful icebergului. Noile date indică o creştere alarmantă a cazurilor de probleme mentale în Europa şi America de Nord. În această perioadă dificilă din punct de vedere economic, trebuie să ne concentrăm pe măsuri menite să îi protejeze pe cei care au cel mai mult de suferit", spune profesorul David Stuckler, co-autor al studiului demografic.
Între 2007 şi 2010, rata de suicid în Europa a atins 6,5 procente. De asemenea, numărul sinucigaşilor din America de Nord a crescut şi aici, cu un procent ce a atins pragul de 4,8 procente în SUA şi 4,5 în Canada.
Potrivit raportului, principalele cauze care împing oamenii spre suicid sunt pierderea locurilor de muncă, a caselor şi proprietăţilor şi a datoriilor mari.
Suedia, Findlanda şi Austria au fost identificate ca fiind ţările care au reuşit să limiteze rata deceselor prin sinucidere, pe timpul recesiunii.
Continentul european a fost cuprins de caracatiţa crizei financiare în 2008. Înrăutăţirea situaţiei debitorilor a forţat guvernele UE să adopte măsuri aprige de austeritate şi să impună reforme economice dure, măsuri care au declanşat inicidente sociale şi proteste în majoritatea ţărilor de pe Bătrânul Continent.