Antena 3 CNN Externe Steve Jobs a murit! Fondatorul Apple a pierdut lupta cu cancerul la 56 de ani

Steve Jobs a murit! Fondatorul Apple a pierdut lupta cu cancerul la 56 de ani

O.P.
3 minute de citit Publicat la 04:22 06 Oct 2011 Modificat la 04:22 06 Oct 2011
Steve Jobs a murit! Fondatorul Apple a pierdut lupta cu cancerul la 56 de ani
Foto: apple.com
Steve Jobs, unul dintre fondatorii Apple, a murit la vârsta de 56 de ani. El a schimbat viziunea întregii lumi asupra computerelor personale şi a pus bazele unuia dintre cele mai mari imperii ale tehnologiei moderne.

Moartea sa a fost anunţată de Apple, companie pe care el împreuna cu prietenul şi colegul său din liceu, Stephen Wozniak, au fondat-o în 1976 în garajul unei case din California. "Suntem profund îndureraţi să anunţăm că Steve Jobs a murit. Strălucirea lui Steve, pasiunea şi trăirile lui puternice au reprezentat sursa a nenumărate inovaţii care îmbogăţesc şi îmbunătăţesc vieţile noastre. Lumea este infinit mai bună datorită lui Steve", se arată în comunicatul Apple.



Jobs s-a luptat pentru o lungă perioadă de timp cu un cancer, care până la urma l-a învins. Cu toate că boala lui nu a avansat rapid, Steve Jobs a ales să se ocupe de companie şi să aducă schimbări tehnologice uluitoare pe piaţa telefoniei mobile.



A suferit o operaţie pentru îndepărtarea cancerului pancreatic în 2004, şi-a transplantat un ficat in 2009, şi şi-a luat mai multe concedii de odihnă pe perioade mai lungi.

Moartea acestuia a fost anuntata parca de o fotografie care a apărut în luna august. Aceasta îl înfăţisa pe Steve Jobs extrem de slăbit şi răvăşit, fiind ţinut de cineva pentru a putea sta pe picioare.



Povestea unei reusite


În 1976 , Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne și mai târziu, cu finanțare din partea unui semi-pensionar al Intel,fondează Apple. Înainte de a co-înființa Apple, Wozniak a fost hacker, scrie Wikipedia.

Jobs și Wozniak erau prieteni de câțiva ani, ei s-au cunoscut în 1971, când prielenul lor comun, Bill Fernandez, l-a prezentat pe tânărul de 21 de ani, Wozniak lui Jobs , pe atunci în vârstă de 16 ani.

Steve Jobs a reușit să-l convingă pe Wozniak să asambleze un calculator și să-l vândă. Pe măsură ce Apple a continuat să se extindă, compania a început să caute un director cu experiență care să administreze eficient dezvoltarea acesteia. În 1978, Apple l-a recrutat pe Mike Scott de la National Semiconductor pentru postul de CEO (director executiv).

Aproape în același timp, Jobs a înființat o altă companie de calculatoare, numită NeXT Computer. La fel ca Apple Lisa, stația de lucru NeXT era avansată tehnologic, cu toate acestea era în mare parte respinsă de industrie drept cost-prohibitiv.



În 1986, Jobs a cumparat Graphics Group ( mai târziu denumit Pixar) de la Lucasfilm, divizia grafică de calculatoare, pentru prețul de 10 milioane de dolari, din care 5 milioane de dolari fiind date companiei ca și capital.

Noua companie, care a avut inițial sediul la Lucasfilm Kerner Studios în San Rafael, California, a fost inițial destinată a fi un high-end grafic dezvoltator hardware. După ani de rentabilitate, Pixar Image Computer a încheiat cu Disney un contract pentru producerea unor filme animate computerizate pe care Disney le-ar cofinanța și distribui.

În 1996, a anunțat că va cumpăra compania NeXT pentru 429 de milioane de dolari. Afacerea s-a finalizat spre sfarșitul anului 1996, aducându-l pe Jobs înapoi în cadrul companiei pe care a co-înființat-o.

În scurt timp acesta a devenit CEO interimar al Apple, după ce directorii și-au pierdut încrederea în Gil Amelio, CEO, în urma unei lovituri de stat din cadrul consiliului de administrare.

În martie 1998, pentru a se concentra pe eforturile Apple privind revenirea la profitabilitate, Jobs a reziliat imediat o serie de proiecte, cum ar fi Newton, Cyberdog, și OpenDoc. În lunile următoare, multor angajați le era frică sa urce în lift cu Jobs, deoarece se temeau că atunci când se vor deschide ușile s-ar putea să nu mai aibă o slujbă.

În 2007, Apple a intrat în afaceri pe piața telefoniei mobile cu introducerea iPhone-ului, un multi-touch ecran telefon mobil, iPod, și dispozitiv de internet. Stimulând în același timp inovarea, Jobs le reamintește angajaților săi de "nava adevăraților artiști", această metaforă însemnând că livrarea la timp a produselor este la fel de importantă ca inovarea și design-ul atractiv.

Jobs este atat admirat cât și criticat pentru abilitatea sa desăvârșită de persuasiune si arta sa de a vinde, care a fost numită "câmp de denaturare a realității", fiind evidentă în cadrul discursurilor sale keynote(cunoscute sub denumirea de "Stevenotes"), de la Macworld Expos și la World Wide Developers Conferences a Apple.

×
x close