Antena 3 CNN Externe Steagul secuiesc, ARBORAT pe Parlamentul Ungariei. Băsescu, către Orban: Uşor cu pianul pe scări

Steagul secuiesc, ARBORAT pe Parlamentul Ungariei. Băsescu, către Orban: Uşor cu pianul pe scări

1 minut de citit Publicat la 17:08 15 Feb 2013 Modificat la 17:08 15 Feb 2013
Steagul secuiesc, ARBORAT pe Parlamentul Ungariei. Băsescu, către Orban: Uşor cu pianul pe scări
Sursa foto: Foto captura Antena 3
Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale", informează MTI.
   
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.
   
MAE: Arborarea steagului secuiesc pe Parlamentul Ungariei, de natură să provoace opinia publică românească

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, mulţumind tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc.
   
Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria şi România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România".

În conferinţa de presă din 10 februarie, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a explicat dialogul şi schimbul de zâmbete cu premierul ungar Viktor Orban, recunoscând că râdea, dar spunând: "uşor, uşor, uşor cu pianul pe scări, în problema naţionalistă”.

Băsescu a mai precizat că premierul ungar a avut o reacţie „foarte pozitivă”.


   
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut, în 7 februarie, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Janos Martonyi, demnitarii căzând de acord asupra faptului că interesul cooperării dintre cele două state impune evitarea escaladării atitudinilor şi declaraţiilor publice formulate în cele două ţări.
   
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt  declara în 6 februarie că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Ulterior, ambasadorul Ungariei în România, Oszkar Fuzes, a declarat la un post de televiziune că nu există un ”război al steagurilor” între cele două ţări, precizând articolul unu din Constituţia României ar trebui schimbat în sensul înlocuirii termenului de ”stat naţional” cu ”stat multinaţional”.



Citeşte şi:


Dialog şi schimb de zâmbete între preşedintele Traian Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban, la Consiliul European

Drapelul secuiesc, INTERZIS în Harghita. Măsura a fost luată de prefectul judeţului

România i-a "agresat simbolic" pe maghiari. Iată ce reacţie FĂRĂ PRECEDENT au oficialii de la Budapesta



×
Parteneri
x close