Pericolul prăbuşirii în "prăpastia fiscală" a apărut în 2011, când democraţii şi republicanii nu s-au înţeles asupra măsurilor de reducere a datoriei publice. Congresul a votat, atunci, o serie de creşteri de impozite şi reduceri bugetare deosebit de severe care, în lipsa unui acord, urmau să fie aplicate automat din prima zi a lui 2013. Măsura urma să stimuleze negocierile, însă cele două tabere au rămas pe poziţii: democraţii doreau creşterea impozitelor pentru americanii mai bogaţi, creştere respinsă ferm de republicani.
Negocierile s-au intensificat abia în ultimele zile: de teama "prăpastiei fiscale", preşedintele Obama şi liderii Congresului şi-au întrerupt vacanţele de Sărbători.
Cu câteva ore înainte de Revelion, după ora Washington-ului, Casa Albă şi senatorii republicani au ajuns, în sfârşit, la un acord.
Acordul a venit, însă, prea târziu pentru a fi ratificat, la timp, de Congres. Aşa că, teoretic, măsurile de austeritate au intrat în vigoare. Şi nu este sigur că vor fi anulate, deoarece în ambele tabere există nemulţumiţi care consideră că s-a cedat prea mult. Potrivit economiştilor, "prăpastia fiscală" ar putea aduce o nouă recesiune în Statele Unite şi, poate, în toată lumea.