Premierul nipon a reafirmat că forţele armate sunt pregătite să doboare racheta dacă ea se va abate de la traiectorie. Regimul de la Phenian susţine că nu urmăreşte decât să plaseze pe orbită un satelit, dar japonezii, ca şi americanii, cred că este vorba, de fapt, de testarea unei rachete balistice militare.
Nord-coreenii au anunţat că lansarea va avea loc între 12 şi 16 aprilie, între orele 7 şi 12, ora locală. Racheta va survola şi arhipelagul japonez Okinawa. Guvernul de la Tokyo se teme de un eventual calcul greşit al tehnicienilor nord-coreeni, în urma căruia fragmente ale rachetei ar putea cădea pe teritoriul său.
La un test din 1998, fragmente dintr-o rachetă nord-coreeană au căzut la 60 de kilometri de coasta de est a Japoniei. Aşa că nu a lipsit mult să fim loviţi.
În Okinawa, dar şi la Tokyo, au fost desfăşurate baterii de rachete Patriot, iar în Marea Chinei - trei distrugătoare dotate cu sistemul american anti-rachetă Aegis, care intră şi în componenţa "scutului" anti-rachetă din Europa. Toate aceste arme vor urmări îndeaproape racheta nord-coreeană, gata s-o doboare de îndată ce s-ar abate de la traiectorie. Între timp, americanii şi japonezii continuă presiunile pentru anularea lansării, dar regimul de la Phenian nici nu vrea să audă de aşa ceva.
Într-un gest cu totul neobişnuit, Coreea de Nord a invitat, cu ocazia lansării, zeci de ziarişti occidentali. Ei pot asista, între altele, şi la un festival artistic dedicat centenarului lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului şi bunicul actualului lider. Cântecele şi dansurile specifice nu pot, totuşi, să înlăture îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la racheta nord-coreeană.