Situația continuă să se deterioreze în apropierea orașului-port Mariupol, ultima localitate importantă din estul separatist al Ucrainei aflată sub controlul autorităților de la Kiev și unde miercuri se înregistrează pentru a treia zi consecutiv lupte și bombardamente de artilerie pentru care armata ucraineană şi rebelii se acuză reciproc, transmit agențiile
AFP și
Reuters.
Confruntările cele mai intense se desfășoară în zona localității Starognativka, aflată la jumătatea distanței dintre Donețk, fieful separatiștilor proruși, și Mariupol. O eventuală cucerire de către separatiști a acestui sector le-ar deschide calea către portul Mariupol și mai departe către Crimeea.
Potrivit surselor militare ucrainene, pozițiile trupelor guvernamentale sunt atacate cu lansatoare multiple de rachete Grad și Uragan și cu alte piese de artilerie grea, care, în virtutea acordurilor convenite în luna februarie la Minsk, ar fi trebuit retrase de pe linia frontului.
Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a acuzat miercuri Rusia și rebelii pe care aceasta îi susține că escaladează în mod deliberat conflictul pentru 'a submina aplicarea acordurilor de la Minsk'. El a avut luni consultări cu omologii săi din Rusia, Germania și Franța, în urma discuțiilor fiind stabilit un nou armistițiu care însă a fost de asemenea încălcat.
În replică, separatiștii acuză și ei trupele ucrainene că au intensificat atacurile și că încalcă acordurile de la Minsk. În plus, un lider al acestora, Denis Pușilin, a declarat agenției Reuters că dacă procesul de soluționare a conflictului, convenit la Minsk, va fi oprit, 'acest lucru înseamnă război (...) nu doar în Donbas (estul Ucrainei), ci ar putea fi un război extins'.
La rândul său, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a calificat escaladarea confruntărilor armate în estul separatist al Ucrainei drept 'alarmantă' și a cerut ambelor părți să respecte încetarea focului.